rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ARA MATEIX

Cues de més de 3 quilòmetres a la C-32, a Argentona, per un accident

Viquipèdia tanca temporalment com a protesta per una normativa europea de drets d'autor

L'enciclopèdia digital ho fa com a mesura de protesta i no descarta el seu tancament definitiu
El Parlament Europeu, en arxiu | Cedida

 

Important recés per l'enciclopèdia digital Wikipedia. El debat de la proposta sobre els drets d'autor que està debatent el Parlament Europeu podria representar l'adeu de la marca, ja que aquesta ha decidit suspendre el seu servei com a mesura de protesta.  

 

«Si es donés llum verda a la proposta, danyaria significativament la ‘www’ oberta que avui coneixem». Així de taxatiu ha estat el comunicat emès per Wikipedia, hores després de comunicar el tancament temporal de la pàgina.  

Wikipedia, suspesa a l'espera del tancament definitiu

Wikipedia, en arxiu | Wikipedia

 

Per això mateix, doncs, el servei Wikipedia ha al·legat: «La comunitat de Wikipedia en espanyol ha decidit enfosquir totes les pàgines de l'enciclopèdia abans i durant la votació del text».

 

Per això mateix, segons ells, busquen «seguir oferint una obra oberta, lliure, col·laborativa i gratuïta amb contingut verificable» i, per aquest motiu, «demanem a tots els membres del Parlament Europeu a votar en contra del text actual, a obrir-ho a discussió i a considerar les nombroses propostes del moviment Wikimedia per protegir l'accés al coneixement».

 

Els drets d'autor, el problema de Wikipedia

La més que possible modificació dels articles 11 i 13 és el causant del malestar del servei. «L'Article 11 vetlla per protegir les publicacions de premsa en relació als usos digitals, però ho fa limitant l'accés a la informació i al coneixement». En aquest context, doncs, detallen que es mostren en contra de la possible modificació. 

 

«Des de 2013, creadors i ciutadania han demanat a la Unió Europea que actualitzi els drets d'autoria i adapti la seva gestió a l'era digital. Organitzacions afiliades a Wikimedia en la UE han presentat propostes factibles, com l'extensió de llibertat de panorama per a tota la UE i la protecció del domini públic, per protegir i ajudar als qui creen continguts a protegir el seu treball», conclouen. 

Comentaris