Xabier, l'home amb més caganers de tot el país, no és català

La seva afició pels pessebres li ve des de petit, ja que encara recorda quan muntava el seu particular a casa dels seus pares

El caganer és conegut per tots els catalans. Aquesta mítica figura forma part dels pessebres de Catalunya i, malgrat que la seva història es remunta moltes dècades enrere, el cert és que el pas del temps no ha fet més que fer créixer la seva popularitat.

I si no, que li diguin al col·leccionista espanyol amb més figures del caganer.  Es tracta de Xabier Añoveros, un dels fundadors d''Unión del Pueblo Navarro' (UPN), catedràtic jubilat de dret mercantil de la Universitat de Barcelona (UB) i, sens dubte, un apassionat del món del pessebrisme.

La seva afició pels pessebres li ve des de petit

Segons ha explicat Xabier en una entrevista a 'El Español',  la seva afició pels pessebres li ve des de petit, ja que encara recorda quan muntava el seu particular a casa dels seus pares. Ara bé, fa 46 que es va decidir a començar a crear una col·lecció que, en l'actualitat, reuneix a un total de 1.800 figures de caganers. Un bon dia, explica, va anar fins al Mercat de Santa Llúcia de Barcelona i va comprar totes les figures de caganers diferents que hi havia.

En aquell llavors només en va aconseguir 18, però amb el pas dels anys, la xifra ha augmentat fins a gairebé dos milers. Dins d'aquesta enorme col·lecció, es poden veure compartint prestatge personatges com Adolf Hitler, Montserrat Caballé, Frida Khalo o Marilyn Monroe. En aquest sentit cal recordar que, enguany, una de les figures més populars de nova creació ha estat la de la cantant Rosalía.

Un passadís sencer folrat de caganers

La dimensió de la col·lecció ha obligat a Xabier, i a la seva dona, a  habilitar el passadís del seu pis amb diversos prestatges que expliquen part de la història d'aquest navarrès i, de forma inevitable, també la de la cultura popular catalana.

La seva afició, a més a més,  el va portar a crear el 1990 amb uns amics l'Associació Amics del Caganer, que té com a objectiu posar en contacte a persones interessades en aquesta figura i, a la vegada, promocionar-ne el coneixement. No hi ha dubte que a casa d'en Xabier, el Nadal durarà per sempre.

També et poden interessar...