Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del cablejat de fibra òptica que estan col·locant al Pallars Sobirà, a Llavorsí a la C-13

La Conca de Barberà impulsarà una xarxa de fibra òptica mancomunada per revertir el despoblament

Amb la pandèmia de la Covid-19, s'ha evidenciat encara més que els pobles sense un bon accés a Internet tenen poques possibilitats de rebre nous habitants

La Conca de Barberà continua treballant amb l’objectiu de revertir el despoblament que pateix el territori des de fa anys. Per això, el Consell Comarcal  ha anunciat, encara sense uns terminis establerts, que impulsarà el desplegament d’una xarxa de  fibra òptica mancomunada per fer arribar la connexió d’Internet a tots els municipis i pedanies de la zona.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Tot i que molts pobles de la Conca ja disposen de connexió a la  xarxa  de fibra òptica, el servei és a través d’operadors privats i no sempre hi ha garantida la qualitat i la rapidesa de les connexions. També hi ha nuclis urbans petits, pedanies i polígons industrials que no disposen, encara, d’aquesta connexió, motiu pel qual la Fundació Guifi-net  ha fet aquesta proposta, «perquè és en aquests indrets on és més difícil fer arribar la connexió», expliquen des del Consell Comarcal.

«La pandèmia ha agreujat el problema»

Amb la pandèmia de la  Covid-19, s'ha evidenciat encara més que els pobles sense un bon accés a Internet tenen poques possibilitats de rebre nous habitants. Per aquest motiu, la consellera comarcal d’Infraestructures i Telecomunicacions, Carme Amenós, assegura que aquest «és un projecte molt necessari davant la necessitat de facilitar l’accés a la fibra òptica a la ciutadania pel fet que el context actual de confinament ha fet replantejar la vida quotidiana i els models de treball».

Els alcaldes de la comarca, per la seva banda, han conegut els detalls de la proposta durant el Consell d’Alcaldes extraordinari que es va celebrar fa pocs dies. En la reunió, el president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà,  Magí Trullols, va expressar l’efecte positiu que pot tenir la implementació del projecte, si és acceptat pels municipis, «i que pot ajudar a pal·liar la problemàtica de despoblament que està patint la comarca, circumstància que tant preocupa al Consell», va recalcar.

Imatge d'una noia utilitzant un ordinador portàtil des de casa
Imatge d'una noia utilitzant un ordinador portàtil des de casa | cedida

Exemples d’èxit a Catalunya

La creació d’aquest servei participat entre les institucions comarcals i locals, i la ciutadania, no és, però, un projecte exclusiu de la Conca de Barberà, sinó que es tracta d’un model que ja ha tingut èxit en d’altres comarques de Catalunya, com és el cas de la Garrotxa, les Garrigues, la Terra Alta o la Ribera d'Ebre que formen part de la xarxa Greta, on ja hi ha més de  250 llars connectades.

En aquest sentit, la Fundació Guifi-net, amb el projecte, també ha presentat als alcaldes de la Conca el cas concret de la Garrotxa, on s’ha desplegat el servei XAFOGAR, que ha permès no deixar enrere la comarca en el desenvolupament tecnològic i on ja s’hi han invertit més de 3 milions d’euros.

Amb aquestes dades, el conseller comarcal de Promoció Econòmica, Santi Porta, considera que impulsar connexions digitals com les que es plantegen actualment «podria ajudar no només als veïns i a les veïnes de la comarca, sinó també a les petites empreses o emprenedors del territori que ara tenen limitacions en l’accés a la xarxa».

consell-comarcal-conca
Imatge del president del Consell Comarcal, Magí Trullols | Cedida