Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Un nou aparell oftalmològic a Tarragona permet avenços en les operacions de cataractes

Es tracta del Pentacam, un tomògraf d'alta resolució que permet treure imatges tridimensionals de la part anterior de l'ull, l'únic d'aquestes característiques al territori

Imatge dels professionals del Servei d'Oftalmologia de la Xarxa Santa Tecla
Imatge dels professionals del Servei d'Oftalmologia de la Xarxa Santa Tecla amb el nou aparell| TarragonaDigital

 

El servei d'oftalmologia de la Xarxa Santa Tecla disposa des del passat mes de novembre d'un nou aparell d'última generació que permet millorar la diagnosi de patologies en el segment anterior de l'ull i en intervencions quirúrgiques com ara cataractes. Es tracta de l'Oculus Pentacam AXL, un tomògraf òptic que permet garantir una precisió més alta en les operacions de cataractes i el diagnòstic de patologies.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Un nou aparell d'última generació

Segons la doctora Pilar Rivas, cap del servei d'oftalmologia de la Xarxa, representa un «gran avenç». «A més de garantir una precisió més alta en les operacions de cataractes i en el diagnòstic de patologies, aquest nou recurs ens obre la porta a realitzar trasplantaments de còrnia a partir d'aquest 2019», explica.

Aquest aparell permet obtenir imatges tridimensionals de l'ull, de parts com la còrnia, l'iris, la càmera anterior i el cristal·lí. Amb aquestes imatges es pot avaluar cadascuna de les mides de les diferents parts de l'ull, determinar l'extensió d'ulceracions i ferides en qualsevol part del globus ocular. Es tracta de l'únic aparell que hi ha a les comarques de Tarragona amb aquestes característiques. Els pacients del Tarragonès i Baix Penedès se'n podran beneficiar.

A més d'aquests avenços, el Pentacam disposa d'un biòmetre òptim per calcular amb exactitud quina lent s'ha de posar en un pacient quan se l'intervé de cataractes. «Dona molta més precisió que el biòmetre ultrasònic, que és el que es fa servir de manera generalitzada», ha explicat Rivas. És un aparell que serà beneficiós, sobretot, per persones a qui el tradicional biòmetre els pot donar errors.

«Parlem d'aquells pacients que tenen un astigmatisme important, que tenen miopia o hipermetropia alta i especialment aquells pacients operats prèviament de cirurgia refractiva, ja que en el seu moment se'ls va alterar la còrnia amb la cirurgia i és difícil calcular quina lent necessitarem per corregir la cataracta. Fins ara fèiem càlculs amb les dades aportades per la intervenció de cirurgia refractiva feta fa anys i ara, amb aquest aparell, tens un control molt més important de l'estat real de l'ull en l'actualitat. Cada vegada ens trobem més amb aquests tipus de pacient perquè la cirurgia refractiva està cada vegada més implantada en totes les edats». Al servei d'oftalmologia de la Xarxa hi treballen nou oftalmòlegs i cinc òptics i tots han rebut la formació necessària per poder utilitzar el nou aparell.