Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues noies empaqueten mascaretes en bosses de plàstic

Les xarxes de voluntariat després de la pandèmia: entre la transformació i la dissolució

Mentre encara cusen mascaretes i bates, es plantegen el seu paper en l'anomenada nova normalitat

Dues noies empaqueten mascaretes en bosses de plàstic
Les xarxes de voluntariat han estat elaborant mascaretes des de l'inici del confinament | Laia Solanellas

A l'inici del confinament van sorgir, arreu de l'àrea metropolitana de Tarragona, grups de veïns més o menys organitzats que s'oferien per ajudar qui ho necessités. En alguns casos es van arribar a constituir xarxes de voluntariat que cosien mascaretes, bates, casquets i qualsevol mena de material que fes falta tant a centres sanitaris com a la població en general.

Amb el pas dels mesos, i amb l'inici del desconfinament, les mesures es relaxen i, per tant, a grans trets comencen a ser menys necessàries aquestes aportacions. En alguns casos, aquestes xarxes estan reduint la seva activitat, en d'altres l'estan transformant per fer front a la crisi econòmica i social que es preveu severa.

Una voluntària cosint mascaretes a casa seva
La xarxa voluntària ha cosit desenes de milers de mascaretes | Cedida

A Reus es manté el ritme i s'obre l'àmbit d'actuació

Un exemple d'això és Som el que fem, un col·lectiu que compta amb cosidores i transportistes que s'encarreguen d'elaborar i distribuir mascaretes, bates o casquets. Juntament amb la Xarxa Reus Suport Mutu i membres d'entitats com l'Agrupament Escolta i Guia Montsant CIM i l'Esplai Fem-nos Amics, han elaborat i repartit desenes de milers de productes de protecció, siguin d'ús professional, siguin per a ús personal.

Fins ara han sortit, d'aquest conglomerat de voluntaris, 10.000 mascaretes d'ús professional, 400 bates de roba, 500 casquets, 1.200 bates de plàstic, s'acabaran fent 3.000 davantals de plàstic i 30.000 mascaretes personals de roba, 12.000 de les quals destinades a infants i joves.

Tenxa Miró, coordinadora de Som el que fem, explica que ja no es dona servei només a Reus i el Baix Camp, sinó que han ampliat el servei a tota la demarcació. Recorda que «no només ens han fet donacions de material, sinó que a través de la Jove Cambra ens van obrir les donacions econòmiques que nosaltres hem utilitzat per comprar material».

«Ara estem fent mascaretes per a infants i adolescents», explica. «El dia 1 comencen a obrir els centres, educatius i no només educatius, per a persones amb discapacitat, i és un dels nostres objectius, arribar a tot aquest àmbit», detalla. La producció que s'ha incrementat els darrers dies és la de les 12.000 mascaretes per a infants i adolescents.

Dues noies descargolen una bobina de plàstic per fer-ne davantals i bates
Se segueixen elaborant davantals de plàstic per a l'Hospital Sant Joan de Reus | Laia Solanellas

Les necessitats del desconfinament

«Des que vam començar a fer infantils i juvenils, se'ns ha obert un ampli ventall de possibilitats, ja no només als centres de dia, per exemple, sinó també els CRAE o els menjadors socials». Es tracta de centres on feien falta, i la xarxa de voluntariat ha pogut cobrir aquesta demanda.

Tots els contactes els fan personalment, trucada a trucada, i han habilitat el correu electrònic somelquefem2020@gmail.com per rebre peticions de centres que tinguin mancança de material similar. A Reus en concret, de fet, «vam col·laborar amb l'Ajuntament quan va fer 3.000 lots de menjar per a famílies necessitades per fer-los les mascaretes per a adults, adolescents i infants».

La producció que no s'ha aturat és la dels davantals de plàstic, destinada a l'Hospital Sant Joan, on han trobat en aquests col·lectius la possibilitat de cobrir la demanda que en tenen. Són conscients, amb tot, que «ja estem a les últimes del que estem fent, tampoc podem allargar-ho gaire més perquè tothom treballa».

El desconfinament progressiu ha implicat que «la part de transport i logística i les cosidores estan tornant a la normalitat, entre cometes, i cada vegada som menys i cada vegada tenim menys donacions, per tant, la nostra vida s'acaba», reflexiona Tenxa Miró.

Dues voluntàries a l'Associació de Veïns de Bonavista
L'Associació de Veïns de Bonavista ha coordinat el voluntariat de la zona | Facebook / Associació de Veïns de Bonavista

Bonavista allarga el voluntariat fins al setembre

A un dels barris amb més personalitat de la ciutat de Tarragona, el barri de Bonavista, a Ponent, una 50 de voluntàries, amb la presidenta de l'associació de veïns al capdavant, Loli Gutiérrez, han estat elaborant mascaretes durant aquestes setmanes de confinament.

La conselleria de Protecció Civil de l'Ajuntament de Tarragona ha repartit part de les mascaretes realitzades per aquesta xarxa de voluntàries. Han col·laborat, entre altres, amb el grup de voluntaris de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i fa cosa de dues setmanes l'entitat independentista va cedir material a la xarxa de voluntàries de Bonavista per a poder continuar fabricant mascaretes.

Les voluntàries de Bonavista, segons ha confirmat a TarragonaDigital Loli Gutiérrez, continuaran treballant fins al mes de setembre «quan farem un merescut reconeixement». Ara llueixen amb orgull, pels carrers del barri, una samarreta lila amb el lema: «Jo sóc voluntària, i tu?».

Al Vendrell, enfocats en la crisi econòmica

La Xarxa de Suport del Vendrell es va posar en marxa ben a l’inici de la pandèmia, ja durant el primer cap de setmana de confinament. Durant el març i l’abril, prop de 140 voluntaris es van encarregar de portar aliments i medicaments a un total de 180 veïns pertanyents a col·lectius de risc. Durant el primer mes i mig van fer un total de 540 tasques. 

Tot i el progressiu desconfinament, la xarxa ha seguit fent la seva activitat durant aquest mes de maig, alhora que han desdoblat esforços per atendre a les famílies vulnerables que més estan patint els efectes econòmics de l’actual crisi. En aquest sentit, des de la xarxa han engegat una caixa solidària on es poden fer donatius orientats a proporcionar aliments bàsics a famílies necessitades. Són compres que es fan en comerços del municipi a través d’un acord que s’ha establert.

Una xarxa solidària més enllà de la pandèmia a Valls

A la capital de l’Alt Camp, ‘Xarxa Solidària’ va néixer el mes de març passat com una iniciativa que té, per objectiu, teixir una xarxa de cures i de suport per tal de fer front a la situació d’emergència social derivada de la crisi sanitària. La proposta, coordinada per l’Ajuntament de Valls, disposa de diferents grups d’intervenció en funció de les demandes.

Així, entre les diverses tasques dels seus voluntaris durant el temps que ha durat el confinament, destaca l’acompanyament telefònic a les persones que es troben soles, la compra d’aliments i medicaments, i el suport psicològic i emocional. Ara com ara, el grup compta amb una 48 de persones voluntàries en actiu.

Tot i que amb l’evolució favorable de la desescalada les tasques i les necessitats socials han minvat molt, Jordi Cartanyà, el regidor d’Acció Comunitària, assegura a TarragonaDigital que «el procés d’acompanyament a la gent gran segueix en actiu, ja que per aquest sector l’aïllament social i el distanciament encara és vigent per ser un grup de risc».

Alhora, el regidor celebra que la xarxa de voluntariat s’ha estès a altres serveis socials de la ciutat com Càritas, Creu Roja o el menjador La Teulada, «per tal d’aprofitar i donar continuïtat al moviment de solidaritat sense precedents que hi ha hagut durant la pandèmia a Valls».