Xavi, el nen de 3 anys que «va lluitar» per sobreviure al 17-A

Els quatre agents que van socórrer al petit relaten el record que tenen d'aquella horrible tarda

Dibuix de Xavi, el nen de 3 anys assassinat a l'atemptat terrorista de les Rambles
«Vaig veure aparèixer a Sílvia amb Xavi als braços i Marina agafada a ella demanant ajuda» | Twitter

17 d'agost de 2017. Tres anys d'un dia que va marcar per sempre la vida de moltes persones, estiguessin o no presents a les Rambles de Barcelona o a la costa de Cambrils. Tres anys fa que catorze persones van ser assassinades injustament. D'entre aquestes s'hi trobava Xavi, el petit de només tres anys que va perdre la vida massa aviat. 

Van ser un total de quatre els agents de la Guàrdia Urbana, Miquel, Eva, Leo i Dani, els quals van viure la pèrdua del petit en primera persona, i així ho han explicat a 'La Razón'. La família de Xavi, procedents de Rubí, havia anat a passar el dia a Barcelona, i quan ja volien tornar cap a casa amb els Ferrocarrils de la Generalitat, es van trobar amb el desastre de cara. 

Poc abans de les 17 hores, quan els terroristes van llençar-se amb la furgoneta a la part alta de les Rambles, Dani i Eva van rebre l'alerta per ràdio quan estaven acabant el seu torn per dinar. «El missatge era terrible. Atenció, atenció, furgoneta atropellant a gent a les Rambles Altes, atemptat terrorista!». Tots dos van deixar el dinar per córrer direcció a la Rambla, i llavors el primer que van veure van ser als seus companys Miquel i Leo intentant reanimar al petit Xavi, al costat de Sílvia i Marina, la mare i germana del nen, davant del Liceu.

«Vaig veure aparèixer a Sílvia amb Xavi als braços i Marina agafada a ella demanant ajuda»

«Anava de paisà, així que em vaig posar la placa i llavors vaig veure aparèixer a Sílvia amb Xavi als braços i Marina agafada a ella demanant ajuda. En aquell moment va arribar Miquel, de la USP — Unitat de Suport Policial —, amb uniforme, i va agafar en braços al petit. Tot i ser companys i compartir el mateix escut, Miquel i jo no ens coneixíem. Xavi ens va unir», relata Leo al mitjà anteriorment citat. 

Tot i lluitar per la vida de Xavi realitzant-li la RCP — reanimació cardiopulmonar —, i traslladar-lo al CUAP Peracamps, el centre mèdic més proper que hi havia, amb una furgoneta de la Guàrdia Urbana — les ambulàncies no podien arribar fins on ells estaven per la poca seguretat que hi havia en aquells moments —, no van poder fer res per la seva vida. 

La notícia va arribar als quatre agents a la nit del mateix dia dels atemptats, i aquest fet els va destrossar. «A la nit ens vam assabentar que havia mort un nen de 3 anys. Era el nostre Xavi. Ens vam quedar destrossats. L'endemà vam passar per Peracamps, necessitava saber més, que el que havíem fet havia servit d'alguna cosa. Després de deixar-lo amb els metges, durant 30 minuts, Xavi va tenir pols i van activar una ambulància a Sant Pau. Xavi va lluitar, igual que nosaltres. Encara que no va sobreviure, ho vam fer el millor que vam poder», relata Eva, una història realment escruixidora. 

Homenatge a Twitter tres anys després

Ara, aprofitant el tercer aniversari d'aquell fatídic atemptat contra la capital catalana i al municipi de Cambrils, han estat moltes les persones les que han volgut commemorar la mort de Xavi. A Twitter, la campanya s'ha estès arreu del territori català i ha provocat que molts usuaris hagin canviat la seva fotografia de perfil a un retrat del petit assassinat pels jihadistes aquell 17-A d'ara fa tres anys.


Comentaris

envia el comentari