Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, durant l'atenció als mitjans per l'incendi de Badalona el 10 de desembre del 2020

L'esbroncada d'Albiol als okupes de la nau incendiada a Badalona: «Els veïns pateixen»

L'alcalde de Badalona va visitar el passat agost la nau en la qual vivien centenars d'okupes

L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, durant l'atenció als mitjans per l'incendi de Badalona el 10 de desembre del 2020
Xavier García Albiol assegura que coneixia de primera mà la situació dels okupes de la nau de Badalona | ACN

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, assegura que l’Ajuntament sabia «perfectament» les condicions que envoltaven la nau industrial ocupada i que aquesta passada nit ha cremat, provocant un mínim de dues víctimes mortals. El batlle ha denunciat que ens els darrers tres anys a l’interior de la nau s’hi duien a terme activitats il·lícites com ara venda de droga, i que s’havien registrat robatoris i altres situacions que generaven problemes de convivència. No obstant això, defensa que no s’hi ha pogut accedir donat que l’immoble tenia un ús adquirit d’habitatge, i puntualitza que deu minuts abans de l’avís del foc s’hi havia dut a terme una actuació conjunta de Guàrdia Urbana i Policia Nacional de control de l’entorn.

La nau va ser ocupada fa uns vuit anys, segons ha detallat Albiol, i des que ell va recuperar l’alcaldia, ara fa uns sis mesos, assegura que l’Ajuntament «coneixia perfectament la situació» que es vivia a l’immoble. «Mai no havia generat conflictes fins fa dos o tres anys, quan hi va arribar gent conflictiva, que generen problemes importants amb la resta de veïns de seguretat i de convivència», ha assenyalat Albiol en una atenció als mitjans.

Albiol assegura que hi havia «venda de droga, robatoris i amenaces» a la nau

L’alcalde ha enumerat un conjunt de conflictes que assegura que es generaven entorn de la nau, i que han empès a dur a terme accions policials al voltant d’aquest espai. «Hi ha venda de droga, robatoris, amenaces als veïns, i hi ha persones que sortien en condicions que generaven problemes de convivència», detalla.

«Coneixíem de dalt a baix què s’hi feia aquí», ha afegit Albiol, que apunta que el consistori hi ha intervingut ja sigui tant des d’una vessant de seguretat com des de serveis socials. En aquest sentit, ha destacat que tenen constància que antigament hi havia arribat a haver menors, però que en els darrers mesos no en tenien quantificats.

Vídeo: La visita d’Albiol a la nau okupa el passat mes d’agost

De fet, en el seu retorn, Albiol va restaurar el passat mes d’agost la Unitat Omega a la Guàrdia Urbana de Badalona. Es tracta d’un grup específic destinat a fer actuacions immediates a les zones on es detecten conflictes com ara vinculats amb la convivència, però que, no obstant, no poden accedir a espais com l’afectat aquesta passada nit, segons ha detallat ell mateix.

De fet, aquest agost, Albiol es va discutir personalment amb els immigrants que ocupaven la nau just després d'explicar als mitjans de comunicació la recuperació d'aquesta unitat policial. La presència de Garcia Albiol i les càmeres de televisió va enervar els ocupes de la nau, que van escridassar l'alcalde persistentment. Després d'una intensa conversa amb diversos habitants de la nau, amb moments puntuals de tensió pujats de to, l'alcalde es va comprometre a reunir-se amb representants de la comunitat a finals del mes d'agost si no es produïa cap conflicte a la zona durant els següents 15 dies.

Amb tot, Albiol ha detallat que a primera hora d’aquest matí hi ha disset persones ingressades a l’hospital, i que del gruix de persones que hi havia a la nau, que estima entre 100 i 150, s’ha pogut censar unes 60 persones. «D’elles, de les que han demanat ser ateses i sol·licitar acollida a la nit n’hi ha 15», ha dit.