Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Sala i Martín avisa: «El món del febrer no tornarà. O m’adapto o em quedo tirat»

L'economista assegura que a causa de la crisi del coronavirus: la «capacitat dels estats d’espiar els ciutadans serà enorme»

Xavier Sala-i-Martín analitza quin futur ens espera a causa de la crisi de la pandèmia del coronavirus  | El Diario

L’economista i professor de la Universitat de Colúmbia, Xavier Sala i Martín, assegura que a partir d’ara, a causa de la crisi  de la pandèmia  del coronavirus, la «capacitat dels estats d’espiar els ciutadans serà enorme». En una entrevista publicada aquest diumenge al diari Ara, Sala i Martín assenyala que «el virus ens ha tret la por  a fer servir les noves tecnologies, o la por que ens espiïn» i que per tot plegat la Covid-19 portarà «algunes coses bones, d'altres dolentes, però són les que ens tocarà viure».

Sala i Martín ha reclamat que si el govern vol mantenir a la gent confinada «li ha de donar eines per sobreviure». «El govern, que és qui ens priva de la llibertat de treballar, és qui ha d’intervenir, i això ho diem fins i tot els que estem en contra de la intervenció del sector públic», ha manifestat. L'economista recorda que «el món del febrer no tornarà» i que davant d'aquesta situació cal adaptar-se o quedar-se tirat.

Malgrat això, és optimista amb la cerca d'una vacuna  i explica que el que més li preocupa és «la retallada  de les llibertats». Haurem de treballar molt per evitar-ho», manifesta.

L’economia, pendent de la vacuna

Segons Xavier Sala i Martín, el temps en què els investigadors triguin a trobar una vacuna  serà clau per a l’economia. «Totes les  prediccions econòmiques dependran de si es troben solucions mèdiques o no. Com més triguem a trobar un remei o una vacuna, més gran serà la catàstrofe econòmica», en resposta a les previsions de la caiguda d’un 10% del PIB i d’un 20% de l’atur.

En aquest sentit, reclama una acció immediata d’Europa i recorda que Estats Units ja ha aprovat un pla de rescat 2 de bilions de dòlars. Per l'economista, els grans guanyadors d'aquesta pandèmia  estan sent les grans tecnològiques  americanes com Amazon, Facebook, Google, Apple o Netflix i ha explicat que a partir d'ara «la indústria catalana podrà repatriar molta empresa».

«Si som llestos serem capaços d’atrapar indústria  que va marxar a la Xina des de Sabadell i Terrassa. Hem descobert que no fabricàvem mascaretes, ni bates, ni tests, i els hem hagut de comprar a la Xina. Això ja no ens tornarà a passar», ha comentat. Per una altra banda, ha dit que el comerç internacional  no s'acabarà però que a partir d'ara els països s'hauran d'especialitzar: «No tornarem a una autarquia on tothom ho farà tot, però es crearan dos grups: l'asiàtic i l'occidental».

 

Un món diferent

La crisi de la pandèmia  del coronavirus  ha obligat a gairebé tothom a treballar des de casa. El teletreball  s’ha adaptat a la rutina diària de la ciutadania i en molts casos aquesta mesura pot ser definitiva. »Això vol dir que en una ciutat com Barcelona hi haurà moltes menys convencions, restaurants, hotels, avions, cotxes... Molta gent veurà que no cal viure a Barcelona i pagar lloguers estrafolaris poden teletreballar des del Pirineu. Les ciutats es buidaran, hi haurà menys cotxes», ha manifestat Sala i Martin.

Segons l'economista, «Tornem a una mena de món bipolar, amb guerra freda. Tothom ens voldrà espiar però cadascú amb el seu sistema, xinès  o americà. Els xinesos han creat la versió xinesa de totes les tecnologies americanes, i el món es dividirà entre la influència xinesa i l’americana. Serà una globalització dual».