Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.

Xec de 200 euros: l'Agència Tributària explica per què no has rebut encara els diners

Milions d'espanyols estan pendents de cobrar aquesta ajuda

En només un parell de dies, gairebé un milió de persones van presentar la seva sol·licitud per optar al xec anticrisi del govern. El termini de peticions va arrencar el 15 de febrer passat i són molts els que es pregunten quan els arribarà l'ingrés. Davant de la inquietud dels ciutadans, a Hisenda han hagut de sortir al pas per aclarir els motius pels quals es retarda el pagament.

Encara queden uns quants dies perquè els que encara n ho hagin fet puguin sol·licitar aquesta ajuda de 200 euros. El període per reclamar-la conclourà el pròxim 31 de març. Però, quan només feia un mes que s'havia obert, ja s'havien registrat gairebé dos milions de peticions.

Però en els càlculs de l'executiu es manegen al voltant dels 5,2 milions de beneficiaris. Possiblement, les xifres patiran un augment important a mesura que s'aproximi la data de finalització.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Abans de res cal saber si l'aspirant a aquesta reuneix els requisits necessaris per cobrar-la. Tindran la possibilitat d'accedir a aquest xec de 200 euros els que no superessin els 27.000 euros bruts de renda el passat exercici. També cal que el patrimoni no superi els 75.000 euros, excloent-ne l'habitatge habitual.

Si no es compleixen aquestes exigències, des de l'Agència Tributària comunicaran una proposta de resolució denegatòria. El sol·licitant disposarà d'un termini màxim de deu dies per presentar les al·legacions corresponents.

Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.
Milions d'espanyols encara han de cobrar el xec anticrisi | Canva

Una altra qüestió és que hagin transcorregut tres mesos des de la finalització del termini de sol·licitud i no s'hagi cobrat l'ajuda ni tampoc no s'hagi obtingut una denegació per part d'Hisenda. Si això passa, es pot entendre que ha estat desestimada.

Quan ingressaran el xec de 200 euros?

Hi ha una gran incertesa entre els sol·licitants d'aquesta ajuda. L'ingrés no acaba d'arribar al compte bancari, però la inflació continua augmentant i omplir la nevera cada vegada resulta més car. Tampoc ajuda la pujada dels tipus d'interès o de les factures de la llum o del gas.

Per calmar els ànims, des del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública han aclarit que l'abonament trigarà encara un temps a fer-se efectiu. Disposen realment d'un termini d'uns tres mesos per pagar-lo des que conclou el període de presentació dels formularis.

Per tant, el temps comença a comptar a partir del 31 de març. Des d'abril i fins al 30 de juny, disposen d'un termini per fer els ingressos, apunten. La intenció és que els pagaments es facin segons l'ordre de petició.

Aquells que ho hagin fet durant els primers dies seran els que obtinguin el xec anticrisi més ràpid. Per la seva banda, els més endarrerits haurien d'esperar fins als últims dies de juny.

Imatge de la ministra Maria Jesús Montero al Congrés dels Diputats.
Maria Jesús Montero va confirmar que trigaran tres mesos a pagar l'ajuda | GTRES

El més previsible, com sol passar en aquesta mena d'ajudes, és que des d'Hisenda allarguin el màxim possible els períodes d'abonament. Tot i això, també hi ha al maig eleccions municipals i autonòmiques, per la qual cosa podria haver-hi un canvi de plans i avançar els ingressos.

Des del Ministeri que lidera María Jesús Montero recorden que els diners es faran arribar als beneficiaris a través d'un únic pagament. Aquesta operació es realitzarà per transferència bancària al compte facilitat pel titular de l'ajuda en el moment de cobrir el formulari.

Cal declarar l'ajuda de 200 a la Declaració de la Renda?

El xec anticrisi que concedeix l'Estat caldrà incloure'l a la Declaració de la Renda del pròxim exercici. És a dir, el 2024. Alguns mitjans recullen que els diners a abonar per això seran uns 40 euros.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!