Un xec de fins a 500 euros que serviria per alleujar l'economia de molts espanyols. En concret, uns 8 milions de persones. És una proposta que plantejarà aquesta setmana Podemos a PSOE perquè la incloguin dins de les mesures contra la crisi de cara al 2023.
Abans que finalitzi l'any, les formacions que integren el Govern han de negociar la continuïtat d'aquests ajuts. A més d'aquesta solució econòmica, el soci minoritari de l'Executiu proposa la congelació dels lloguers i hipoteques.
Mostren la seva preocupació, sobretot, per l'encariment de la cistella de la compra. En uns mesos ha pujat un 15,4%. La vicepresidenta Yolanda Díaz ja ha mostrat diverses vegades el seu interès per assolir un acord amb els supermercats i distribuïdors.
Qui se'n pot beneficiar?
La intenció de Podemos és oferir un xec que aniria des dels 250 euros fins als 500 euros. La quantia final dependria de la renda i la situació social del ciutadà. Per mitjà d'aquesta ajuda s'aconseguiria, d'alguna manera, «afluixar» la càrrega que suporten els ciutadans amb la cistella de la compra.
Un dels portaveus de Podemos va desgranar que aquest xec arribaria a més de vuit milions de llars i es pagaria en un sol pagament. Suposaria tot un alleugeriment per a aquelles famílies en situació de vulnerabilitat, amb greus problemes per arribar a final de mes.
Les altres mesures del Govern
Des que va esclatar la crisi a conseqüència de la guerra d'Ucraïna, l'Executiu s'ha vist obligat a aprovar una sèrie de mesures. Entre elles hi ha la bonificació dels 20 cèntims als combustibles o el xec de 200 euros per mitigar l'efecte de la inflació.
Més endavant es van incorporar la rebaixa de la fiscalitat als subministraments elèctrics i de gas. A més de la subvenció als transports públics. Ara hi ha certa incertesa per conèixer quines solucions es prorrogaran a partir de l'1 de gener.
Diferents organismes, com l'OCDE o la UE, ja han fet una crida perquè les bonificacions es mantinguin. Però sempre orientant-les cap a aquells col·lectius més vulnerables, amb unes rendes més baixes.
Contenir les pujades de les hipoteques i lloguers
El dirigent de Podemos Pablo Fernández també va abordar la situació de les hipoteques. Ha explicat que han pujat un 40%, fet que implica una «despesa desmesurada» per a moltes llars. Per posar-hi fre posen sobre la taula la congelació del cost del crèdit.
Pel que fa als lloguers, durant la pandèmia es van congelar les rendes, arribant fins i tot a reduir-se un 4,5%. Tot i això, una vegada que es van deixar d'aplicar les mesures de contenció acabarien augmentant un 5%.
Entenen que la limitació del 2% en la pujada de les rendes és essencial, però també denuncien una sèrie de pràctiques que consideren irregulars. I és que molts propietaris aprofiten la renovació dels contractes per augmentar les rendes als llogaters.
L'alt cost d'acudir al supermercat
La formació morada adverteix de la greu situació per la qual travessen moltes famílies al nostre país. I posen com a exemple un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). En aquest informe es recull una pujada del 15% dels preus dels articles del supermercat .
En alguns casos arriben a experimentar-se alces de fins al 75%, com passa amb la margarina. Altres productes considerats bàsics, com és el cas de l'oli d'oliva, farina, pasta o plàtans van augmentar un 50%.
Recalquen que aquests increments no estan associats a la pujada dels costos. Pablo Fernández va indicar que una coneguda cadena de supermercats havia aconseguit 700 milions de beneficis. Però el més curiós de tot és que es tractava d'una de les que més havia elevat els preus.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp