Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.

El xec de 200€ per a fer la compra: l'únic requisit del govern per demanar-lo

El Consell de Ministres aprova un paquet d'ajudes que inclou una rebaixa de l'IVA

El xec de 200 euros per a la compra d'aliments al supermercat ja és una realitat. El Govern espanyol acaba d'aprovar la mesura al Consell de Ministres celebrat aquest dimarts, 27 de desembre. La mesura forma part del pla anticrisi per fer front a la crisi i la imparable pujada dels preus.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut després de l'última reunió del Consell de Ministres per anunciar les mesures. El president ha destacat l'acció del Govern des de la pandèmia a la crisi actual. Ho ha definit com a «avançar i protegir» i ha esmentat els sis paquets anticrisi.

Ahir es va aprovar el sisè paquet, en què s'inclou el xec de 200 euros per comprar al supermercat. Segons el president, Espanya és el país europeu que millor està fent front a la inflació. Aquest és l'objectiu del nou paquet que s'acaba d'aprovar i que només té un requisit.

El Govern espanyol anuncia un xec anticrisi de 200 euros per a milions de famílies

Durant les últimes hores, els socis de Govern han mantingut intenses reunions per tancar el sisè paquet d'ajudes per fer front a la crisi. Podemos havia proposat un xec de 300 euros per a vuit milions de llars. I la rebaixa de l'IVA per a determinats productes del mercat.

Foto de Pedro Sánchez fent un discurs.
El Govern espanyol ha anunciat que les rendes menors a 27.000 euros podran demanar l'ajuda. | Europa Press
 

Finalment s'ha acordat l'extensió d'un pagament únic de 200 euros a les famílies amb rendes inferiors als 27.000 euros anuals. Aquest és l'únic requisit per cobrar l'ajuda, així com no superar els 75.000 euros en patrimoni. El Govern espanyol calcula que la mesura beneficiarà 5 milions de llars.

La mesura ha arribat gràcies a un matx bilateral entre Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, previ al Consell de Ministres. Podemos es mostra satisfet per l'aprovació del xec que feia mesos que s'havia proposat. A més, també s'ha aprovat la rebaixa de l'IVA sobre alguns productes.

Qui se'n pot beneficiar

El Govern espanyol ha aprovat un xec alimentari de 200 euros per a la cistella de la compra amb un sol requisit: cobrar per sota del salari mínim interprofessional. A Espanya, quatre de cada deu treballadors ingressen menys de mil euros al mes. L'extensió del xec es farà efectiva en un sol pagament.

D'altra banda, el Govern espanyol ha acordat la rebaixa de l'IVA del 4% al 0% durant sis mesos per a aliments de primera necessitat. Es farà complementària amb la rebaixa de l'IVA del 10% al 5% per a l'oli i la pasta. S'aprova una línia d'ajudes directes als lloguers per augmentar el preu dels fertilitzants.

El Govern de Pedro Sánchez ha prorrogat la rebaixa del preu del transport públic gràcies a les ajudes directes a les comunitats autònomes. Això significa que durant tot el 2023 Rodalies serà gratuït. També el servei públic de transport per carretera.

Altres mesures contra la crisi

Sánchez ha defensat les polítiques socials del Govern durant aquest any. Ha esmentat fins a vuit mesures de lluita contra la crisi. Per exemple, la rebaixa d'impostos sobre l'electricitat i el gas, l'extensió del bo social eclèctic, la gratuïtat del transport i la limitació de la pujada del lloguer.

Foto de la mà d'una persona amb una cistella de la compra en un supermercat.
La mesura alleujarà la pujada dels preus. | Getty Images

 

El Govern espanyol acomiada l'any amb l'anunci de les mesures anticrisi, que inclou la congelació dels preus de lloguer durant sis mesos. També s'ha aprovat el decret per revalorar fins a 11 milions de pensions. El Govern de Pedro Sánchez s'ha compromès a aprovar mesures per frenar la inflació.

Sánchez també ha esmentat la reforma del sistema de cotització dels autònoms, que permetrà un millor accés a les prestacions socials. S'ha mostrat optimista pel que fa a l'economia espanyola. Així i tot, s'ha compromès a continuar protegint els treballadors i les famílies.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp