Aquest divendres, 26 de juliol, farà 300 anys que Pere Joan Barceló, conegut com a Carrasclet, va entrar a la ciutat de Reus. Per commemorar-ho, el Gegant de la ciutat que el representa ha organitzat una xerrada històrica sobre la vida del personatge i una cercavila. Hi participaran, també, els Trabucaires, el segon Element Festiu que representa aquest personatge.
A les set de la tarda, als Jardins de la Casa Rull, l'historiador Jaume Borràs pronunciarà una xerrada sobre el Carrasclet i la seva trajectòria. A les nou del vespre, també des de la Casa Rull, començarà la cercavila que acabarà a la plaça del Mercadal i que comptarà amb l'acompanyament musical dels grallers Filbertons, a més de la participació de les dues entitats implicades en l'acte. Des del Gegant Carrasclet, però, també es fa una convocatòria «a totes les entitats, músics i persones que s'hi vulguin afegir».
Emblema de la lluita austriacista
Nascut a Capçanes el 1682, el sobrenom de Carrasclet o Carrasquet li ve per l'ofici familiar, carboner de carrasques —arbres de la família de l'alzina—. És un dels personatges més emblemàtics de la Guerra de Successió i les batalles posteriors al sud de Catalunya, tot i que menys conegut que altres coetanis seus. Va arribar a ser coronel de fusellers després d'haver combatut en el bàndol austriacista.
Acabada la guerra va deposar les armes el 1714, però les va tornar a agafar el mateix any després d'enfrontar-se a un oficial borbònic. A la serra de Llaberia va reclutar una partida d'homes per assaltar combois borbònics. Va deixar el centenar d'homes que anava amb ell quan França, en aliança amb Anglaterra, Holanda i Àustria, va declarar la guerra a Espanya.
Pere Joan Barceló, ja com a coronel de fusellers, va liderar els atacs contra l'exèrcit borbònic a bona part de les comarques del sud de Catalunya. Fa 300 anys justos va intentar conquerir Valls, però la milícia local ho va impedir —es tractava de la partida liderada per la família Veciana que s'acabaria convertint en els Mossos d'Esquadra—.
Després de fracassar a l'Alt Camp, el 26 de juliol va arribar a Reus amb el mateix propòsit, i de nou sense sortir-se'n. Quan la guerra va acabar, i després de desplaçar-se per diferents llocs d'Europa, es va acabar reincorporant a l'exèrcit de l'arxiduquessa d'Àustria, Maria Teresa I per morir, finalment, en una batalla al riu Rin l'any 1743 amb 61 anys.