Pèls de punta: La xifra de defuncions per coronavirus que pot assolir Espanya el dia de Nadal

Ho preveu un model matemàtic de la Universitat de Washington

Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós
L'estudi adverteix d'un «desembre mortal» a Espanya sinó es prenen restriccions de manera immediata   | ACN

La segona onada segueix desbocada a Europa i Espanya torna a ser l'epicentre. Ahir, els mitjans de tot el món van donar a conèixer una xifra dramàtica: el país ha arribat al milió de contagis. Però hi ha una altra dada preocupant: segons els matemàtics, Espanya podria arribar als 80.000 morts per coronavirus el 25 de desembre.

Aquesta és la previsió de l'Institut de Mètrica i Avaluació de la Salut (IHME) de la Universitat de Washington, que adverteix d'un «desembre mortal» a Espanya sinó es prenen restriccions de manera immediata. La previsió arriba per part d'una prestigiosa institució que, sense anar més lluny, és la referència de la Casa Blanca per fer els seus càlculs i plantejar la gestió de la pandèmia. A l'anàlisi s'inclouen tres escenaris; dels quals el primer contempla la pitjor situació si es manté l'ús de mascaretes però es relaxa la distància de seguretat.

El model contempla un segon escenari, considerat molt millor, en què es manté l'ús obligatori i universal de la mascareta i s'imposen requisits de distanciament social. El tercer escenari, el més probable, contempla l'ús de la mascareta com ara sense introduir noves mesures restrictives.

En el pitjor dels escenaris que plantegen els investigadors de la Universitat de Washington, si Espanya no aplica mesures més restrictives arribarà el 25 de desembre a la terrible xifra de 79.916 defuncions per Covid-19. Si es mantenen les mesures com ara s'arribarà als 52.231 morts.

Però si es prenen mesures restrictives la xifra podria baixar lleugerament als 51.928 morts. Aquest dijous es reuneixen les comunitats autònomes per decidir noves mesures. La majoria s'han mostrat a favor d'un toc de queda nocturn, mentre que algunes com Andalusia ja han anunciat l'enduriment de les mesures per rebaixar els contagis.

Advertències dels experts

Segons les previsions de la Universitat de Washington, en el pitjor dels escenaris només la India, els Estats Units o el Japó estarien per sobre d'Espanya en nombre de defuncions. En el millor dels escenaris, Espanya pujaria 2 llocs, mentre que en el més probable estaria en el novè lloc del rànquing.

L'IHME adverteix que «ens enfrontem a la perspectiva d'un desembre mortal, especialment a Europa, Àsia Central i Estats Units». Per això demana reforçar les mesures sanitàries i limitar les reunions socials com a manera de prevenir els contagis. Segons Christopher Murray, director de l'institut, fins ara la Covid-19 ha seguit patrons similars a la ò, i si segueix així als països del nord podria tenir més casos a finals de la tardor i durant l'hivern. Murray fa una crida a països com Espanya perquè estiguin especialment alerta a mesura que s'apropa l'hivern.

A partir de l'anàlisi, l'IHME fa dues advertències. Per un costat, aprendre dels països on s'ha frenat el virus o allà on s'han produït segones onades d'infeccions i s'han pres mesures ràpides per frenar-les. En segon lloc, descartar l'estratègia de la immunitat col·lectiva que «ignora la ciència i l'ètica, permetent milions de morts evitables».


Comentaris

envia el comentari