Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus

Una prestigiosa experta espanyola llança el missatge més optimista: «La podem aturar»

La viròloga ha explicat què espera obtenir de les futures vacunes

Margarita del Val en una imatge d'arxiu en un laboratori
Margarita del Val afirma que ens enfrontarem a una onada de tardor | CatalunyaDiari

La viròloga Margarita del Val, del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO-CSIC-*UAM) i coordinadora de la Plataforma Temàtica Interdisciplinària del CSIC en Salut Global que investiga la COVID-19, considera en una entrevista per a la 'Cadena SER' que hi haurà una vacuna per al coronavirus, però no arribarà aviat.

Del Val confessa que «ens enfrontarem a una onada de tardor. Ho veig pel que està passant a Europa i pel que va ocórrer a Espanya en 2009 amb la pandèmia de grip A, un altre virus respiratori en una època de pandèmia amb massa gent sense immunitat. Llavors va començar a pujar la corba a poc a poc, sobretot amb el fred de Madrid, segons començava la tardor».

Igualment, l'experta opina que «no és exactament comparable amb la grip A perquè ara tenim mesures per a protegir-nos i, si les apliquem, podem parar-ho. L'onada de tardor no és una maledicció inevitable, la podem evitar nosaltres. Es pot parar. Les persones majors aquest estiu no van tenir la seva onada perquè es van retirar i van fer que baixés l'edat mitjana dels casos de 60 a 38 anys».

«La borrasca de la pandèmia la podem controlar nosaltres»

«La prevenció molt primerenca ja pilla lluny, però es pot alentir prou amb mesures de prevenció de salut pública: higiene, distància, màscares, control de l'aire, anar amb compte amb els llocs tancats, restringir les bombolles, teletreballar qui pugui, facilitar el transport públic perquè no hi hagi aglomeracions, donar màscares a qui no pugui gastar-se tant, aïllar als qui no puguin fer-ho en hotels medicalitzats com ja hi ha a Madrid», apunta la viròloga.

Sobre què succeirà per Nadal, Margarita del Val té clar que «depèn de nosaltres, sempre depèn de nosaltres. No és com quan arriba la borrasca, que és igual el que fem. La borrasca de la pandèmia la podem controlar nosaltres. És veritat que és més difícil a la tardor que a l'estiu i Europa ho està mostrant: diversos països que pràcticament no van tenir onada d'estiu ara comencen a veure més casos».

Preguntada per què succeirà a llarg termini amb aquesta mena de virus, la viròloga apunta que «els altres coronavirus[que causen refredats]tenen gens de virulència, però semblen benignes perquè una majoria aclaparadora de la població té immunitat. Com nosaltres estem forts, aquests virus semblen febles. Posant-nos en el pitjor, el SARS-CoV-2 podria quedar-se com un altre coronavirus catarral una mica menys lleu que els altres. Potser com la grip, que causa morts tots els anys».

La viròloga apunta que «les primeres vacunes seran les més senzilles i potser no basten»

Margarita del Val també vaticina que hi haurà vacuna encara que es pregunta «si les primeres seran les més senzilles i potser no basten. Pot, però en la nostra situació actual serà un avanç gegant encara que només protegeixi parcialment. A partir d'aquí s'aniran millorant, perquè el que se li demana a una vacuna és que sigui igual o millor que la immunitat natural».

«No crec que hi hagi una única primera bovina, perquè sorgiran i es produiran més en diferents països. Tampoc confio que sigui molt aviat i, sobretot, que ens llevin per complet la responsabilitat de mantenir les mesures preventives. Això sí, les vacunes s'han d'expandir per tot el món, fins i tot des d'un punt de vista egoista, o ens tornarà l'epidèmia».

Finalment, l'experta apunta que «l'ideal serà que, a més d'evitar símptomes i morts, les vacunes evitin els contagis. Aquestes són les millors. En cas contrari, no valdrà la pena vacunar a milions de joves sans que ja tenen una altíssima probabilitat de ser asimptomàtics contagiosos», finalitza Del Val.