Arriben males notícies des de la Xina. Mentre la gran part dels països no han deixat de lluitar contra la Covid-19 des del passat mes de març, el gegant asiàtic ha estat nou mesos sense comptabilitzar cap mort i els contagis han experimentat una baixada considerable. Wuhan, ciutat on va començar la pandèmia, es va sotmetre a un confinament llarg i dur per frenar els contagis i els resultats van ser positius.
Tot i això, a les portes de les vacances de l'Any Nou lunar, Pequín ha notificat el pitjor rebrot dels darrers cinc mesos i la primera mort per coronavirus des del 17 de maig.
La Covid torna al seu lloc d'origen
El passat dimecres 13 de gener, Pequín informava sobre la primera mort d'un pacient per coronavirus després de mesos sense registrar cap. Va passar després de declarar un brot en una província de Hebei on es van notificar 138 nous casos dels quals 124 van ser contagis produïts per transmissió local i 14 importats.
Hebei és la zona que presenta una pitjor situació després de detectar 81 contagis. A causa d'això, s'han confinat tres ciutats i hi ha més de 500 infectats. S'estima que amb el tancament de les tres ciutats i altres pobles de la província de Heilongjiang, més de 20 milions de persones romandran confinades fins que la situació estigui controlada.
L'objectiu principal de les autoritats xineses resideix en evitar el desplaçament de centenars de milions de persones en motiu de les vacances per la celebració de l'Any Nou lunar que tindrà lloc el pròxim 12 de febrer. Es reforçaran els controls així com les restriccions. A més, diverses ciutats ja han demanat a la població que s'abstingui de viatjar mentre que altres zones exigeixen PCR negatives pels que tornin a les seves llars.
Confinament domiciliari i prohibició d'activitats no essencials, proves a tota la població, paralització del transport públic, cancel·lació de funerals i casaments i el tall d'algunes vies de comunicació amb l'exterior són algunes de les mesures que ja s'han adoptat per intentar que no segueixin augmentant els contagis.
L'OMS viatjarà a Wuhan per investigar on va començar la pandèmia
La situació que presenta la Xina no pot ser més inoportuna. Després de mesos sense registrar cap cas, un rebrot torna a posar en escac el gegant asiàtic just quan un grup d'investigadors de l'OM es desplaçarà en els pròxims dies fins a Wuhan per investigar l'origen del virus. Els científics visitaran el mercat on suposadament va sorgir la Covid-19 i tindran accés als historials mèdics dels pacients de Wuhan així com la possibilitat d'entrevistar-se amb els primers que van donar positiu.
Davant aquest nou brot de contagis i després que es dubtés sobre la transparència que Pequín ha tingut sobre la informació relativa a la pandèmia, el primer ministre Li Keqiang, va advertir que es prendran mesures dures contra els qui oculten informació o subestimen el virus: «El procés de prevenció i control de la malaltia infecciosa exigeix la veritat dels fets, informació transparent i oberta i mai dades minimitzades».
Vacunació massiva
Quan el gegant asiàtic es posa en marxa, la seva maquinària no és equiparable a cap altre país. Mentre que en altres zones del món, les vacunes van arribant a un ritme una mica més lent del que es pensava, la Xina està centrada en el seu pla de vacunació massiva. El seu objectiu és inocular la fórmula contra el coronavirus a 50 milions de persones en les pròximes setmanes amb la intenció d'immunitzar una gran part de la població abans de les vacances de l'Any Lunar.
En aquest sentit, s'ha de tenir en compte que la vacuna xinesa, CoronaVac, dels laboratoris Sinovac, té una efectivitat del 50,4%, suficient per ser aprovada per la seva comercialització però molt per sota de les de Pfizer o Moderna.