Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Xinesos amb màscares per prevenir el coronavirus de Wuhan el 30 de gener de 2020

La Xina prohibeix la importació de la carn bovina d'Austràlia per les seves crítiques

Austràlia està promovent la realització d’una investigació internacional independent sobre l’origen del coronavirus

Xinesos amb màscares per prevenir el coronavirus de Wuhan el 30 de gener de 2020
Xina i Austràlia tenen forts lligams comercials | Catalunya Diari

Xina  ha suspès la importació  de les quatre majors empreses  australianes de carn bovina. Les plantes afectades representen al voltant d’un 35% del pes d’Austràlia al país asiàtic, un negoci que mou uns mil milions d’euros a l’any. Entre les empreses afectades es troba JBS Australia, la més gran del país.

El país asiàtic ha argumentat «problemes tècnics menors» a causa de presumptes infraccions relacionades amb els requeriments de certificació i etiquetatge. Malgrat això, tal com assenyala La Vanguardia, el càstig  es deuria al fet que Austràlia  està promovent la realització d’una  investigació internacional independent sobre l’origen del coronavirus. «Ens preocupa que sembla que es basin en qüestions altament tècniques, que en alguns casos es remunten a més d’un any», va indicar el ministre de Comerç australià, Simon Birmingham.

No obstant això, Birmingham va indicar que s’esforçarien al màxim per trobar una solució  per poder reprendre les operacions «com més aviat millor». Per una altra banda, Xina també amenaça  en aplicar aranzels  a la civada  australiana, argumentant que Canberra  subvenciona als seus agricultors i aquesta la ven per un preu per sota del seu cost. Uns altres sectors que es podrien veure afectats són el vi, el turisme o l’educació.

 

Pequín i Canberra, socis comercials

Pequín i Canberra mantenen una estreta relació comercial des de fa anys i els seus intercanvis ronden al voltant dels 140.000 milions d’euros a l’any. En el darrer temps, han sorgit desavinences  entre els dos socis a causa de diferències geopolítiques, la prohibició a l’empresa tecnològica Huawei de participar en el sistema 5G australià o la dependència més gran del sistema universitari australià de l’alumnat xinès.

La gota que ha fet vessar el got

Segons La Vanguardia, la gota que ha fet vessar el got són les declaracions del primer ministre australià, Scott Morrison, per fer una crida per portar a terme una  investigació internacional independent sobre l'origen del coronavirus, que es creu que va sorgir a la ciutat xinesa de Wuhan. Pequín creu que la iniciativa té com a principal instigador els Estats Units i parteix de la hipòtesi que la Xina és la culpable de la pandèmia.

En aquest sentit, l’ambaixador xinès d’Austràlia, Cheng Jingye, va assegurar que el poble xinès està «frustrat, consternat i decebut» amb Austràlia i va afegir que «potser la gent es planteja si val la pena anar a un país que no és tan amistós amb lla Xina com sembla o es pregunta: per què beure vi australià o menjar la seva carn?».

Segons sembla, els dos governs s’esforcen a presentar els problemes del sector boví i la civada com un senzill assumpte comercial deslligat a la situació política  encara que hi ha veus que no compren aquest argument.