Un home passeja per un supermercat de Pequin, la capital de la Xina

La Xina troba una mostra viva de coronavirus en un embalatge de bacallà congelat

La troballa s'ha efectuat al port oriental de Qingdao, escenari de l'últim rebrot al país asiàtic

Les autoritats de la Xina han anunciat que han trobat una mostra viva del coronavirus SARS-CoV-2 en l'embalatge de paquets de bacallà congelat importat. La troballa s'ha efectuat al port oriental de Qingdao, escenari de l'últim rebrot al país asiàtic. El Centre de Prevenció i Control de Malalties de la Xina ha indicat que es tracta de «la primera vegada que s'ha confirmat fora d'un laboratori que aquest nou coronavirus pot sobreviure durant un llarg període en l'exterior de l'empaquetatge de productes en condicions especials de transport refrigerat».

Aquesta troballa, segons els experts xinesos, podria significar que «el coronavirus usa els productes refrigerats com a portadors», un fet que possibilitaria la seva propagació «transfronterera i a llarga distància», ha informat el diari estatal 'Global Times'. «Els virus supervivents en la superfície dels productes podrien infectar a qui entri en contacte amb ells sense utilitzar protecció», la qual cosa col·loca en situació especialment arriscada els treballadors del sector, sostenen les autoritats sanitàries xineses.

Tot i això, des de la Xina s'assegura que, ara com ara, no s'ha registrat cap contagi de coronavirus a través de la ingesta d'aliments, motiu pel qual consideren que el risc d'infecció per al públic general és «molt baix».

La font no especifica d'on procedia l'embalatge infectat

Citat per 'Global Times', el subdirector del Departament de Biologia de Patògens de la Universitat de Wuhan, Yang Zhanqiu, ha assegurat que aquest descobriment «ajuda a avançar en la recerca sobre la capacitat de supervivència del virus, sobre la seva estructura vital i, el més important de tot, els seus orígens». Segons Yang, si la seqüència genètica del virus detectat en els embalatges de bacallà coincideix amb la trobada en humans, podria posar sobre la taula la possibilitat que s'origini a través de criatures aquàtiques, i no ratpenats o pangolins.

Les autoritats sanitàries xineses van concloure la setmana passada que l'origen del rebrot detectat el passat 11 d'octubre a la ciutat de Qingdao, a l'est del país, va ser provocat pel contagi de dos estibadors del port en entrar en contacte amb productes que contenien restes del virus. Aquests dos positius, diagnosticats el passat 24 de setembre, van rebre tractament a l'Hospital de Qingdao, on es va localitzar setmanes després el recent rebrot.

Les investigacions oficials van concloure que una mala desinfecció de l'aparell de tomografia axial informatitzada (TAC) d'aquest hospital, després del seu ús per part d'un infectat, va propiciar la propagació del virus en el centre, que va suposar el contagi de 13 persones. Per a frenar el rebrot, Qingdao va posar en marxa una campanya d'anàlisi a tota la seva població, realitzant prop d'11 milions de proves d'àcid nucleic als seus habitants.