La Xina vacuna a centenars de milers de ciutadans i detalla els seus efectes

Segons expliquen els investigadors, cap dels vacunats contra el coronavirus «ha mostrat efectes adversos evidents ni s'ha contagiat»

Un investigador amb una de les vacunes que s'estan desenvolupant a la Xina
Segons els desenvolupadors, la vacuna xinesa del CNBG es mostra efectiva i segura. | Europa Press

Després de diversos mesos d'espera, per fi arriben noves notícies des de la Xina, lloc on es va originar la pandèmia. El país asiàtic continua avançant en la seva particular carrera per aconseguir la immunitat de grup gràcies a la vacuna. Així, la Xina ha utilitzat ja almenys dues vacunes experimentals contra el coronavirus en una bona part de la seva població. Segons declaracions d'un directiu d'una companyia biotecnològica a mitjans locals, els ciutadans vacunats ni han contret el virus ni han presentat efectes secundaris adversos.

«S'ha vacunat a centenars de milers de persones i cap d'elles ha mostrat efectes adversos evidents ni s'ha contagiat», ha assegurat el secretari de la Comissió per a la Inspecció de la Disciplina del Grup Nacional de Biotecnologia de la Xina (CNBG), Zhou Song, en una entrevista amb l'emissora oficial Ràdio Nacional. 

Una immunitat de tres anys

Zhou Song ha assenyalat que treballen amb la hipòtesi que les dues candidates a vacuna que desenvolupa el CNBG ofereixin una immunitat de fins a tres anys. De moment, però, no és un fet confirmat, ja que cal continuar treballant per a trobar la fórmula perfecta. El que sí que han volgut deixar clar les autoritats és que la població que ha estat vacunada de manera experimental no ha contret el virus ni tampoc ha presentat cap efecte secundari.

«Ara mateix, basant-nos en els resultats dels experiments en animals, de les recerques per fases i en vacunes que utilitzen tecnologia similar, no hi ha dubtes que la immunitat pot durar entre un i tres anys», ha remarcat Zhou Song.

AstraZeneca interromp l'assaig clínic de la seva vacuna 

Si a la Xina asseguren que les vacunes s'estan mostrant segures, a Europa s'ha produït un contratemps en la vacuna que desenvolupen AstraZeneca i la Universitat d'Oxford. La farmacèutica ha decidit interrompre l'assaig clínic perquè un dels participants pateix «una malaltia potencialment inexplicable», segons va informar un portaveu de la companyia a mitjans de comunicació estatunidencs.

«Aquesta és una acció de rutina que succeeix sempre que hi ha una malaltia potencialment inexplicable en un dels assajos mentre s'investiga, assegurant-nos que es manté la integritat dels estudis», va indicar el portaveu a la cadena CNBC i el mitjà especialitzat Stat. El voluntari que va emmalaltir resideix al Regne Unit, d'acord amb Stat, que va dir desconèixer la naturalesa de la reacció adversa que va patir l'individu, encara que s'espera que es recuperi.

En aquest sentit, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, confirmava fa dos dies que el pròxim mes de desembre es podrien rebre tres milions de dosis d'aquesta vacuna, si aquesta va superant els assajos clínics. Caldrà veure si aquest contratemps endarrereix o no la data d'arribada.


Comentaris

envia el comentari