Viure en zones sorolloses augmentaria el risc de patir un ictus més greu

Els investigadors adverteixen que cal realitzar més estudis en aquest camp

Les zones sorolloses augmentarien el risc de patir un ictus més greu
Les zones sorolloses augmentarien el risc de patir un ictus més greu | CatalunyaDiari.cat

Viure en una zona sorollosa augmenta el risc de patir un ictus més greu, segons constata un estudi col·lectiu de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), l'Hospital del Mar, l'ISGlobal i la Universitat de Brown, als Estats Units, que publica la revista 'Environmental Research'.

L’estudi és el primer que analitza aquests factors en relació amb la gravetat d'un accident cardiovascular i revela que l'exposició a alts nivells de soroll de trànsit augmenta en un 30% el risc de patir un ictus isquèmic més greu. Per contra, viure prop de zones verdes disminueix aquest risc fins un 25%.

Els espais verds són beneficiosos per la salut

Els investigadors han analitzat la influència dels nivells de soroll, la contaminació atmosfèrica –en concret de les partícules en suspensió de dimensió inferior a 2,5 micres (PM2.5) – i l'exposició a zones verdes en prop de 3.000 pacients atesos a l'Hospital del Mar per un ictus isquèmic entre els anys 2005 i 2014. Per fer-ho, s'han utilitzat dades de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, així com models per analitzar els nivells de contaminants atmosfèrics, el mapa de soroll de Barcelona i imatges per satèl·lit per definir les zones amb vegetació, a més del nivell socioeconòmic de les àrees de residència dels pacients.

La investigadora del Grup d'Investigació Neurovascular de l'IMIM i primera signant del treball, Rosa Maria Vivanco, apunta que l'estudi revela, per primera vegada, la influència en la gravetat de l'ictus isquèmic dels nivells de soroll i l'exposició a espais verds: «Hem vist que hi ha un gradient, a més espais verds, menys gravetat de l'ictus. I a més soroll, més gravetat. Això dona peu a pensar que per se, tenen un paper independent d'altres factors que tradicionalment s'han relacionat amb la gravetat inicial de l'ictus».

Alhora, Xavier Basagaña, un dels autors de l'estudi i investigador de l'ISGlobal, centre impulsat per La Caixa, destaca que «l'exposició a espais verds pot tenir beneficis per a la salut a través de diferents mecanismes. Per exemple, pot reduir l'estrès, fomentar la interacció social o augmentar els nivells d'activitat física», i per contra, en aquest estudi no s'hi ha pogut observar una associació amb la contaminació atmosfèrica. A més, els investigadors adverteixen que una de les limitacions del treball era la falta de variabilitat de concentracions de contaminants als quals està exposada la població de l'estudi, fet que feia difícil arribar a una conclusió i que apunta que són necessaris més estudis en aquest camp.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari