Carolina Darias

Les zones d'Espanya assenyalades per Sanitat aquesta Setmana Santa

Preocupen especialment a Sanitat després d'augmentar la incidència acumulada a 14 dies en les últimes 24 hores

Espanya està a les portes de l'arribada del Pont de Sant Josep i la Setmana Santa amb la necessitat imperiosa d'evitar una quarta onada que compliqui massa la situació sanitària del país. Madrid, Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, País Basc, Catalunya, Canàries, Extremadura i Navarra arriben a aquest primer cap de setmana llarg amb un augment de casos, reflectit en la incidència acumulada a 14 dies, que ha pujat lleugerament en les últimes 24 hores.

Des de Sanitat presten especial atenció a Madrid, País Basc i Navarra, ja que aquestes són les 3 comunitats que tenen com a festiu demà divendres 19 de març. Per això, es vaticinen més reunions socials en llocs sense ventilació, un dels principals focus de contagi. Així les coses, en els domicilis només podran estar convivents i en llocs públics els grups seran de quatre persones com a màxim.

Les comunitats que presenten una evolució més preocupant

Navarra ha estat una de les més assenyalades després de les dades notificades per Sanitat. La seva incidència acumulada va pujar sis punts fins a situar-se en els 134 casos per 100.000 habitants. Són deu punts més que divendres passat i aquest augment es deu al creixement de casos. Per exemple, ahir mateix van notificar 99 casos nous, la xifra més elevada des del passat 12 de febrer.

El cas del País Basc és idèntic, ja que torna a marcar els 175 casos per 100.000 habitants a 14 dies, després de veure una evolució de dents de serra en els últims dies. Ahir va superar els 400 contagis, la xifra més alta des del 25 de febrer.

Per part seva, Extremadura va notificar l'augment més gran, ja que des de divendres passat ha pujat 16 punts fins als 62. Dilluns passat va superar de nou les 100 infeccions, la xifra més elevada des del 17 de febrer.

A escala general, Espanya es troba en una «zona vall»

Carolina Darias ha confessat aquest dimecres en la seva compareixença rutinària després del Consell Interterritorial de Salut que a escala nacional ens trobem en una «zona vall» si parlem de la transmissió del virus, encara que també ha assenyalat que depèn en gran manera dels comportaments i de complir les normes escrupolosament per a evitar l'arribada d'una «quarta onada».

«Hem baixat un punt cada dia respecte a l'anterior quant a la incidència acumulada a 14 dies. No obstant això, al costat d'aquesta zona vall amb caràcter general, hi ha algunes comunitats que comencen un lleuger ascens, per la qual cosa estaríem davant un possible canvi de tendència», ha insistit la ministra, per a recordar que França i Itàlia estan experimentant un «repunt important» de contagis.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.