Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Persones caminant sota el sol amb una temperatura de 40 graus, una d'elles es venta per refrescar-se.

Catalunya i 5 zones més d'Espanya on torna la calor intensa avui mateix

Els experts ja han anat avisant de la calor que arriba avui i que encara es pot intensificar més demà

Després d'uns dies de alleujament relatiu, la calor sufocant torna a Espanya. Durant els primers dies d'aquesta setmana, els espanyols han gaudit d'un respir lleuger en les temperatures. Encara que no han baixat del tot, sí que han ofert un descans de la intensa calor en algunes zones.

Des de dilluns, les temperatures han estat més moderades, permetent als ciutadans fer les seves activitats diàries amb més comoditat. Les nits, en particular, han estat més fresques, facilitant el descans i reduint la necessitat d'aire condicionat a moltes llars.

Tres nois caminen per un passeig amb poca roba, i al cercle, una dona refrescant-se en una font
En molts punts tornaran a passar-ho malament des d'avui | Europa Press

No obstant, aquesta pausa de calor sufocant ha estat breu. A partir d'avui les temperatures tornaran a pujar de manera significativa a gran part del país.

S'espera que el mercuri arribi novament a valors propis de ple estiu. Màximes que podrien superar els 35 graus a algunes regions del sud i de l'interior peninsular.

La calor s'intensifica a l'interior de la península

Avui la calor s'intensificarà a l'interior de la Península Ibèrica, marcant un ascens notable de les temperatures en diversos punts. De fet ja hi ha avisos grocs i taronges a diverses zones a causa de les altes temperatures previstes.

El temps sec i assolellat dominarà a la major part del país, apunten des de tiempo.com , amb l'excepció de Galícia, on es mantindrà ennuvolat i amb pluges. Aquestes precipitacions poden ser localment fortes i s'estendran al llarg de la tarda cap a Astúries.

Dona caminant descalça per la platja amb les xancletes a la mà i un para-sol taronja
A moltes zones en calor no es podrà suportar | Europa Press

Les temperatures màximes s'aproparan als 40 ºC a la vall del Guadalquivir. També a la vega del Segura i al sud-est de la província d'Albacete. En aquestes àrees, s'han activat avisos taronges pel risc significatiu que representen les altes temperatures.

La calor també serà molt intensa a la vall mitjana de l'Ebre, Baix Aragó i interior de Catalunya, on s'han emès avisos grocs. En aquests territoris, encara que les temperatures no assoliran els extrems del sud, s'espera que la calor sigui igualment notable i potencialment perillosa.

A més, es preveu una pujada destacada de les temperatures mínimes a l'extrem sud peninsular ia les Canàries. Això podria dificultar el descans nocturn i augmentar la demanda de sistemes de refrigeració.

Aquest dimecres a la nit comportarà un fenomen que molts espanyols ja coneixen bé: les nits tropicals. En diversos punts del mapa, les temperatures no baixaran per sota dels 20ºC, oferint una vetllada càlida i, en alguns casos, incòmoda per al descans.

Aquest fenomen, característic de les nits d'estiu, s'estendrà a diverses regions del país, especialment al sud peninsular i en àrees costaneres.

La tornada de la calor extrema subratlla la importància d'estar preparats i seguir les recomanacions dels experts per minimitzar els riscos associats a les altes temperatures.