BASF, cinc anys de compromís i acció amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU

La companyia va participar en la redacció dels objectius i, des de llavors, formen part fonamental de la seva proposta de valor

Un camp de producció de vegetals de BASF a Itàlia.
La producció i l'agricultura sostenible són àmbits que afecten els objectius de desenvolupament de l'ONU i on BASF contribueix amb la seva labor. | Catalunya Diari

La data del 25 de setembre de 2015 —avui se celebren, doncs, cinc anys de l'efemèride— és clau per comprendre el nou rumb traçat des de les Nacions Unides en el camí del desenvolupament global sostenible. En una cimera a Nova York, diversos líders mundials van adoptar objectius globals en 17 àmbits concrets, en la línia d'erradicar la pobresa, assegurar la pervivència dels recursos del planeta i garantir la prosperitat mundial: són els anomenats Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que van ser elaborats per governs, grans empreses i societat civil mundial.

Els ODS, element clau en el rumb empresarial de BASF

Una de les empreses clau en la redacció dels ODS va ser BASF, que aquest divendres celebra, doncs, el cinquè aniversari del seu compromís amb els objectius, que fixen unes metes a assolir fins el proper any 2030. La companyia química, però, ha anat molt més enllà de la seva contribució a elaborar i signar els ODS en els darrers cinc anys: ha passat a l'acció i els ha incorporat com a element troncal de la seva filosofia empresarial.

Els ODS ja formen part de la proposta de valor de BASF, que els desenvolupa en diverses formes en 60 projectes arreu del planeta. De fet, cadascun dels 17 àmbits en què es distribueixen els ODS compta amb diverses iniciatives de la companyia química: des de projectes d'agricultura sostenible fins a desenvolupament de productes per eliminar els mosquits portadors de la malària, passant per mesures per una gestió responsable de l'aigua, plans d'igualtat per a totes les àrees de l'empresa o donacions de lots alimentaris solidaris a entitats benèfiques, entre desenes d'altres accions de diversa envergadura.

El què i el com de BASF, adaptat als ODS

Al marge de la teoria, però, tot plegat es tradueix en la pràctica. Dos clars exemples de l'empremta dels ODS en les polítiques de BASF són la creació de nous productes que segueixen la línia fixada, com ara les càpsules de cafè compostables i biodegradables, que eliminen els residus que deixa aquest element tan comú de la nostra vida quotidiana, o les sabatilles esportives 'FutureCraft.Loop', fabricades de poliuretà termoplàstic 100% reutilitzable i que permet, doncs, reconvertir-les en nou calçat i donar-los un segon ús.

Els ODS, però, més enllà de nous productes, també generen noves dinàmiques de treball: el projecte 'ChemCycling', que aconsegueix reciclar i convertir en matèria primera els residus plàstics, contribueixen de forma clau al desenvolupament sostenible, a la reducció de residus i al reaprofitament de recursos. BASF també abandera altres projectes que s'emmarquen en el vessant més social dels ODS, com ara el Nàstic Genuine, un equip de futbol per a joves amb discapacitat intel·lectual.

Navarro: «Sense química i la investigació associada, aquest desenvolupament no és possible»

Carles Navarro, director general de BASF Española.
Carles Navarro, director general de BASF Española. | Catalunya Diari

Tot plegat, doncs, situa BASF com una companyia capdavantera en la incorporació dels ODS en el cos central dels seus objectius empresarials, amb la sostenibilitat i el compromís amb el desenvolupament i la prosperitat com a elements cabdals del seu ADN.

Carles Navarro, director general de BASF Española —i també president de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola i president de la Comissió de Desenvolupament Sostenible de la CEOE—, subratlla que «la nostra indústria investiga per oferir al món solucions més sostenibles que milloren el benestar de la societat en matèries tan importants com la salut, l'habitatge, la mobilitat, l'alimentació, la transició energètica o l'economia circular». «Sense química, i sense la investigació associada, aquest desenvolupament no és possible», rebla Navarro. Una nova filosofia que, aquest divendres, celebra cinc anys i que seguirà marcant el compàs de BASF, almenys, durant la propera dècada.


Comentaris

envia el comentari