Els millors plans de muntanya als Pirineus catalans de la mà del Programa Pirineus

Els parcs naturals dels Pirineus de Catalunya, un paradís natural envoltat de paratges espectaculars

Dos excursionistes a la muntanya
Els Pirineus de Catalunya, un univers de natura en el seu estat més pur | Cedida

No cal viatjar fins a l’Himàlaia per viure experiències inoblidables a la muntanya. Només cal estar en forma i tenir ganes de caminar més amunt dels 2.000 metres d’algunes rutes, que permeten fer recorreguts circulars d’uns quants dies, tot enllaçant un refugi amb un altre. 

El Programa Pirineus et porta els millors plans de muntanya per tot l’any de la mà de visitpirineus.com. Rutes de tota mena amb paisatges plens de vida, com les travesses Carros de foc (al parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici), Cavalls del Vent (al parc natural del Cadí Moixeró) o La Porta del Cel (al parc natural de l’Alt Pirineu).

Els Pirineus catalans, cent per cent natura

Als parcs naturals dels Pirineus de Catalunya es troba un univers de natura en el seu estat més pur. Set espais naturals protegits, muntanyes que arriben als 3.000 metres i centenars de boscos, rius, llacs i fins i tot volcans on fer realitat unes vacances que somiades. 

Des del cap de Creus, tocant a la mar Mediterrània, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb un vessant de clima atlàntic, aquest viatge permet veure i viure una increïble varietat de paisatges.  

Passejar pels camins de ronda és un exercici vacacional econòmic, saludable i atractiu. Una de les experiències més recomanables per descobrir el parc natural del Cap de Creus, un espai protegit situat a l’extrem nord del litoral català, allà on les muntanyes dels Pirineus s’enfonsen a la mar Mediterrània.

Els camins de ronda són les dreceres de la costa que antigament utilitzaven els carrabiners per vigilar si desembarcaven contrabandistes a les cales desertes, protegits per la fosca de la nit, per fer estraperlo. Avui, els únics que els recorren són excursionistes que anhelen trobar un racó solitari per fugir de les aglomeracions dels nuclis turístics a l’estiu o simplement per passejar sense presses gaudint de la visió d’uns paratges espectaculars.

Sant Pere de Rodes
Sant Pere de Rodes | Cedida

El Mediterrani en majúscules

Camins, cales d’aigüa cristal·lina, poblets amb cases blanques, tot envoltat d’espectaculars penya-segats... I de l’aigua salada passem a l’aigua dolça.

Els aiguamolls de l’Empordà, un conjunt de llacunes, canyissars i sorrals situats a tocar del litoral, són l’hàbitat de centenars d’espècies d’ocells. Un entorn que permet una experiència naturalista passejant pels seus camins i passarel·les de fusta, contemplant un paisatge harmònic i observant les petites bestioles que hi viuen a l’entorn.

Territoris volcànics de fa milions d’anys

I si als aiguamolls de l’Empordà pots convertir-te en ornitòleg per un dia, a la zona volcànica de la Garrotxa, a pocs quilòmetres de l’Empordà, es troba el fascinant paisatge de l’únic territori volcànic protegit de tota la Península. 

Tenim a l’abast més de 40 cons volcànics, alguns de tan originals com el de Santa Margarida, amb una ermita al cràter. Trepitjant la lava de fa milions d’anys, contemplant un volcà adormit o tastant els plats de la saborosa cuina volcànica — feta amb productes que creixen en sòl volcànic —, és difícil no quedar seduït pels seus encants.

L’alta muntanya pirinenca oriental

L’última incorporació a la família de parcs naturals dels Pirineus és el de les Capçaleres del Ter i del Freser, que inclou enclavaments espectaculars com són la Vall de Núria i l’estació d’esquí de Vallter 2000. És una opció ideal per conèixer l’alta muntanya pirinenca oriental.

El quart espai protegit d’aquest viatge és el parc natural del Cadí-Moixeró, situat al llindar dels Pirineus, concretament a les serres prepirinenques del Cadí i el Moixeró. Aquest parc natural és un dels més extensos de Catalunya, però també un dels més desconeguts. 

Parc Natural Cadí-Moixeró des del Mirador de la Devesa
Parc Natural Cadí-Moixeró des del Mirador de la Devesa | Cedida

Per conèixer-lo més profundament, la millor opció és fer una ruta que inclou estampes tan impressionants com la del Pedraforca, una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya

Unes vacances de somni a un paradís cent per cent natural

Amb més de 69.000 hectàrees de terreny, el parc natural de l’Alt Pirineu gaudeix d’una protecció especial. Conserva diferents espais naturals que s’han mantingut gairebé verges fins avui i han resguardat espècies de flora i fauna que ja han desaparegut en altres punts de la serralada.

El recorregut va tocant a la fi amb el parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la joia paisatgística de la geografia catalana, única per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna. Aquest parc acull meravellosos boscos d’avets i pi negre, amb la bellesa dels estanys d’alta muntanya i la fauna protagonitzada per marmotes i isards.

Parc Natural d'Aigüestortes i Estany de St. Maurici
Parc Natural d'Aigüestortes i Estany de St. Maurici | Cedida

El recorregut pels Pirineus acaba a la Val d’Aran. Aquesta vall de valls, tot i formar part d’un país mediterrani, té un clima atlàntic que li atorga uns ecosistemes únics, paisatges espectaculars i flora i fauna ben diversa. Naturalesa en estat pur

 


Comentaris

envia el comentari