Imatge de pluja caient

Xàfecs i tempestes més extensos aquest divendres amb fresca

Les tamborinades cauran entre mig matí i la tarda a punts de Barcelona, Girona, Catalunya Central, Pirineu i Prepirineu, sense descartar algun ruixat aïllat a la resta

 

El temps es complica encara més aquest divendres amb xàfecs i tempestes que es faran més extensos i arribaran a més comarques, també de la costa, després que dijous hagin caigut tamborinades al Pirineu i Prepirineu, així com ruixats matinals dispersos. Lleida i Tarragona quedaran més al marge d’aquesta situació, tot i que no s’hi descarten alguns ruixats puntuals. Les temperatures baixaran amb ambient més aviat fresc a la meitat nord de Catalunya.

Tot plegat serà fruit de l’arribada d’una bossa d’aire fred en altura que farà que el dia sigui molt inestable. Els núvols seran força abundants arreu de bon matí amb clarianes més presents a Ponent i sud de Tarragona, però ja plourà a punts del Pirineu i Prepirineu. A partir de mig matí i durant el migdia i la tarda, s’esperen xàfecs i tempestes a moltes zones de Barcelona i Girona, incloent la costa, així com de la Catalunya Central, Pirineu i Prepirineu.

Els xàfecs poden ser localment forts i anar acompanyats de calamarsa, raó per la qual el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta per aiguats puntuals al Vallès Oriental, Vallès Occidental, Berguedà, la Selva, Osona, Bages i el Moianès, tot i que aquesta situació es pot donar a més comarques.

A partir del vespre, les precipitacions aniran marxant per acabar de desaparèixer del tot a la nit. A la resta de Catalunya no es descarten ruixats més dispersos i aïllats, especialment al prelitoral, però el temps aguantarà força amb clarianes que es faran cada cop més evidents a Lleida i sud de Tarragona i que aniran guanyant terreny. El vent de tramuntana i mestral bufarà a l’Ebre i nord de l’Alt Empordà.

Temperatures cap avall

La presència de més núvols, els ruixats i l’arribada de l’embossament d’aire fred faran que les temperatures es quedin més curtes aquest divendres amb fresca allà on precipiti. La majoria de màximes es mouran entre els 15º i 20º, però seran més altes a l’Ebre i Ponent i més baixes al Pirineu, on es situaran entre els 11º i 16º, més baixes inclús al vessant nord.

Les mínimes també baixaran arreu, de forma feble en conjunt però localment de manera moderada. Valors nocturns entre els 9º i 14º al litoral i de 7º a 12 a la resta, tot i que al Pirineu es quedaran més curts.

  • També et pot interessar: La pluja d’estels dels Aquàrids aquest cap de setmana marca l’agenda astronòmica del maig

Cap de setmana plàcid a l’espera de calor

Pel que fa a la previsió pel cap de setmana, sembla que el sol dominarà en conjunt, si bé diumenge hi haurà més núvols baixos a prop de la costa. Els xàfecs de tarda seran molt aïllats al nord de Catalunya amb temperatures que pujaran una mica, a l’espera que la setmana que ve pugui arribar la calor d’avançada primavera.