El sol i la calor extrema seran protagonistes aquest cap de setmana

La calor extrema toca sostre aquest dissabte amb fins a 40º

La calorada serà especialment intensa a tot l’interior amb moltes alertes activades. A la costa la notícia serà la forta xafogor. A partir de diumenge, els termòmetres comencen a baixar

La calorada que hem iniciat aquestes últimes hores i que ja ha enfilat alguns termòmetres fins als 39º a Ponent viurà el seu punt àlgid dissabte i serà especialment intensa a l’interior, on es poden assolir els 40º. A la costa quedaran més al marge d’aquestes temperatures extremes, però la xafogor serà molt marcada, força insuportable. Diumenge ja recularan una mica els termòmetres, però serà sobretot entre dilluns i dimarts quan notarem una refrescada amb una tongada de xàfecs. 

En aquest sentit, dissabte toca sostre aquesta nova glopada d’aire molt càlid d’origen nord-africà, tot i que ni de bon tros s’assoliran els rècords de l’onada de calor de la setmana passada. Les màximes es mouran entre els 35º i 40º a tot l’interior amb un ambient molt tòrrid. No es descarta algun 41º a Ponent. Tan sols baixaran una mica els termòmetres a la Costa Brava respecte divendres.

Mapa de les temperatures màximes tòrrides previstes per aquest dissabte
Mapa de les temperatures màximes tòrrides previstes per aquest dissabte | GFS

 

A la costa, els valors més alts es situaran entre els 28º i 33º, però la xafogor serà tan intensa  que hi haurà sensacions de prop de 40º. A la resta, valors d’entre 33º i 38º. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta per calor extrema a tot l’interior i a Girona, amb la majoria de comarques amb perill taronja:

Mapa d'alertes per calor aquest dissabte
Mapa d'alertes per calor aquest dissabte | METEOCAT

 

Pel que fa a l’estat del cel, el sol dominarà en conjunt, tret d’algunes bandes de núvols alts i prims poc importants. De cara a la tarda, però, arribaran nuvolades per l’Ebre i sud de Ponent que poden deixar alguns ruixats o tempesta local a la zona de l’Ebre, sense descartar-los més al nord, així com algun xàfec aïllat al Pirineu. Alguns mapes indiquen que alguna tamborinada podria caure a més punts de la meitat sud, però ara per ara és una possibilitat força baixa.

Mapa de previsió per aquest dissabte
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

 

Nits tropicals i diumenge molt càlid, però ja baixen les TºC

De cara a diumenge, la calor comença a afluixar però encara tindrem un ambient tòrrid, especialment a l’interior i prelitoral, on la majoria de màximes es mouran entre els 33º i 38º. A la costa seguirà la xafogor intensa, mentre que les properes matinades seran de molt mal dormir, no només a la costa, sinó que també a punts de l’interior. Moltes mínimes entre els 20º i 25º, potser més altes a zones del litoral.

El sol dominarà amb bandes de núvols alts i prims, però a la tarda la inestabilitat anirà a més al Pirineu i a l’interior del nord-est, on s’esperen alguns xàfecs. No es descarta també alguna tamborinada a les Terres de l’Ebre per l’arribada de tempestes que es formaran al sistema Ibèric, tal i com passarà dissabte.

Mapa de previsió per aquest diumenge
Mapa de previsió per aquest diumenge | Catalunya Méteo

 

La setmana que ve s’acaba la calor extrema

Entre dilluns i dimarts, els xàfecs i les tempestes cauran a moltes comarques. Tot plegat obrirà la porta a una refrescada de l’ambient i posarem punt final a tants dies consecutius de calor excepcionalment intensa. Seguirà fent calor, però ja amb temperatures normals per l’època i un ambient molt més suportable, també de nit.

Alerta per alt risc d’incendis

Aquesta nova calorada arriba en un moment en què el terreny està molt sec i càlid a causa de l’absència de pluges i per la històrica onada de calor de la setmana passada. D’aquesta manera, el risc d’incendis és molt elevat a gran part de Catalunya aquest cap de setmana i es demana màxima prudència en aquest sentit a tota la població per no cometre cap imprudència. En aquest sentit, Protecció Civil activa els plans PROCICAT per onada de calor i INFOCAT per risc d'incendis.

També et pot interessar...