Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Es preveu un augment «sobtat» de les meduses a les costes catalanes aquest estiu

L’Institut de Ciències del Mar assegura que l’augment de la temperatura del mar per la primerenca i històrica onada de calor és una de les causes d’aquesta situació

Imatge d'una medusa blanca, Rhizostoma pulmó, en una platja | Cedida

 

L’Institut de Ciències del Mar preveu un augment «sobtat» de la presència de meduses a les costes catalanes aquest estiu. Segons informa ‘BTV’, l’investigador del centre Josep Maria Gili apunta a que l’augment de la temperatura del mar a causa de la històrica onada de calor de la setmana passada, que va arribar molt d’hora (just començar la nova estació), és una de les principals causes d’aquesta situació.

Actualment, l’aigua del mar ja està a una temperatura superior a la normal per l’època, mentre que els corrents marítims favorables i la sobrepesca que acaba amb els principals depredadors de meduses fan preveure l’increment d’aquesta espècie marina urticant a casa nostra amb més exemplars de l’habitual, segons explica el mitjà de comunicació.

Les meduses fan la guitza a molts banyistes al llarg de l'estiu | Arxiu

 

Crida a la calma davant d’aquesta previsió

Tot i que molta gent té pànic de les meduses per la seva imprevisibilitat a dins de l’aigua i la seva molesta picor que provoca si les toquem, Gili, segons explica a ‘BTV’, assegura que «no cal alarmar-se», ja que els experts ja saben com gestionar aquesta situació. En aquest sentit, explica que aquestes espècies no són mortals al Mediterrani  i que s’ha de fer cas del color de les banderes que onegen a les platges per evitar ensurts.

Segons l’Institut, les platges on és més probable que proliferin les meduses són les de Castelldefels, Sitges o Badalona, on la presència d’aquests animals marins invertebrats pot ser de fins a 15 o 20 dies en tot l’estiu. Els experts aconsellen fer servir protectors solars abans d’entrar a l’aigua,  ja que la capa que es crea al damunt de la nostra pell ens protegeix força de la picada de la medusa.

En cas que ens piqui una medusa, els experts asseguren que no ens hem d’aplicar aigua dolça a la picada, tampoc vinagre ni amoníac, sinó que cal anar tranquil·lament cap al socorrista per tal de ser atès amb la màxima celeritat possible.   

També et pot interessar...