Protecció Civil activa el pla Inuncat a tot Catalunya per fortes tempestes

Els xàfecs poden caure amb força i arribaran a la mateixa costa, on poden ser especialment intensos. Les temperatures començaran a baixar amb ganes al final del dia

ACTUALITZACIÓ: 9/8/18 | 13.00h 

Protecció Civil ha activat el pla Inuncat a tot Catalunya davant de la previsió de fortes tempestes aquest dijous. De fet, la tendència és que caiguin xàfecs localment intensos a qualsevol punt del país i en qualsevol moment del dia, inclosa la costa. Els ruixats poden anar acompanyats de fort aparat elèctric, pedra, calamarsa, vent i deixar quantitats de més de 40 litres per metre quadrat en alguns punts.

Després d'un matí marcat pels xàfecs dispersos a molts punts, sovint acompanyats de tempesta, es preveu que el plat fort arribi a aquesta tarda i fins la matinada de divendres. En aquest sentit,  el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté actius els avisos per forts ruixats a tot el país, amb la majoria de les comarques del litoral, prelitoral, Pirineu, Prepirineu i Catalunya Central amb alerta de color taronja. 

NOTÍCIA: 8/8/18 | 17.54h

El canvi sobtat de temps que tant hem anunciat els darrers dies ja el tenim aquí, després d’un dimecres marcat de nou per la xafogor a la costa i les tempestes de tarda al nord. L’arribada d’un front fred provinent de l’Atlàntic farà augmentar amb ganes la inestabilitat i farà baixar de valent les temperatures. De fet, tot Catalunya està en alerta per fortes tempestes aquest dijous, inclosa la costa. 

Els xàfecs ja podran aparèixer de matinada i de bon matí a punts de la costa i de la meitat sud, mentre que a partir del migdia i la tarda el cel quedarà força ennuvolat amb ruixats i tempestes que cauran sobretot a l’interior però que podran aparèixer a qualsevol punt, acabant també a molts punts de la costa. Localment, les precipitacions seran fortes i acompanyades de calamarsa. 

Amb tot plegat, el que també notarem un cop caiguin els ruixats serà la baixada de les temperatures, que serà marcada. De fet, aquesta propera nit encara serà molt xafogosa a prop de la costa, però la matinada de divendres serà força fresca en general, amb l’excepció d’alguns trams costaners.

Els xàfecs més intensos arriben després que aquest dimecres haguem tornat a tenir tempestes localment intenses  a molts punts del Pirineu, Prepirineu, nord de la Catalunya Central i Ponent. Destaquen els 44 litres per metre quadrat d'Orís, a Osona, els 25 de Berga o els 6 de Lleida.   En alguns casos, han caigut pedregades puntuals, com és el cas del nord d'Osona i al Berguedà. 

Alerta taronja per tempestes a moltes comarques

Els xàfecs i les tempestes poden caure a qualsevol punt aquest dijous
Els xàfecs i les tempestes poden caure a qualsevol punt aquest dijous | Arxiu

 

Davant del canvi sobtat de temps d’aquest dijous, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes a tot el país per possibles tempestes fortes que poden anar localment acompanyades de calamarsa o pedra, fortes ratxes de vent i molt aparat elèctric.

Durant la matinada, matí i fins a migdia, els avisos són de color groc i es concentren a la façana litoral, meitat sud, interior i Pirineu. A partir de llavors, les alertes s’estenen per tot el país i són de color taronja  a totes les comarques de Barcelona i Tarragona, la Selva, Garrotxa, Ripollès, Cerdanya, Solsonès i Alt Urgell.

Mapa d'avisos per fortes tempestes aquest dijous
Mapa d'avisos per fortes tempestes aquest dijous | Meteocat

 

De matinada i matí, poden caure ruixats localment intensos a la costa i meitat sud, però serà a partir de migdia i la tarda quan les tempestes creixeran amb energia a molts punts, principalment de l’interior. A molts trams del litoral també s’espera que arribin les tempestes, sobretot a la tarda, vespre i nit. Pot haver-hi algun aiguat puntual. 

En aquest sentit, Protecció Civil ha activat el Pla Inuncat. Els ruixats i les tempestes poden allargar-se fins ben entrada la nit i matinada de divendres, inclús al matí. A la tarda encara es repetiran xàfecs al nord i a punts de muntanya, però  el cap de setmana es presenta força més tranquil. 

Precipitació prevista que s'acumuli a Catalunya fins divendres al matí
Precipitació prevista que s'acumuli a Catalunya fins divendres al matí | GFS

 

Normalització de les temperatures

Aquest canvi de temps provocarà una baixada clara de les temperatures entre dijous i divendres, amb valors que, localment, poden ser baixos per l’època a punts de l’interior i del Pirineu. 

La propera matinada encara serà xafogosa i tropical a la costa amb mínimes altre cop al voltant o pel damunt  25º en trams costaners, mentre que durant el dia les màximes es quedaran entre els 29º i 34º en general, més baixes al litoral i al Pirineu. 

El canvi el notarem al vespre, sobretot amb el pas de les tempestes, i de cara a la matinada de dijous a divendres es podrà dormir molt bé a gran part del país, inclús amb força fresca a l’interior. Tan sols en alguns punts de lacosta es superaran lleugerament els 20º. 

Les temperatures pujaran una mica el cap de setmana, però no s’espera ni molt menys una situació tan càlida com la que hem viscut aquests últims dies d’onada de calor. Sembla que entre diumenge i dilluns podríem tornar a tenir xàfecs a diverses comarques.