IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Màxima alerta a Catalunya per un «risc gran» d’incendis forestals aquest estiu

El Conseller Buch augura uns mesos complicats sobretot pels efectes del canvi climàtic i anuncia que els Bombers incorporen 263 nous vehicles

Imatge d'un gran incendi forestal
La Generalitat alerta del risc elevat d'incendis forestals aquest estiu a Catalunya | Arxiu

El Conseller d’Interior, Miquel Buch, ha mostrat la preocupació de la Generalitat davant d’un estiu en què hi haurà un «risc gran» d’incendis a Catalunya. Alerta d’aquesta manera d’uns propers mesos complicats als boscos catalans malgrat la «sensació que ha plogut prou», i posa com a principal problema els efectes del canvi climàtic i el fet que cada cop hi ha més focs fora de temporada.

Buch ho ha afirmat durant una compareixença al Parlament, on ha fet balanç de la campanya d’estiu de l’any passat, destacant que el gran incendi de la Ribera d’Ebre del 2019 va ser el vuitè més ràpid a tot el món durant l’anterior any, inclús més que els d’Austràlia, Amazones o Sibèria.

Segons Buch, els dos principals pics que preocupen aquest estiu són per Sant Joan, quan es preveuen incendis en camps de cereals, i un elevat risc de focs forestals especialment a finals de juliol. Només si les tempestes de tarda de les últimes jornades es van repetint podrien frenar aquests riscos, sobretot per Sant Joan.

No obstant, tot i les abundants pluges d’aquest 2020, les calorades del febrer i maig, totalment fora d’època, fan preveure que es confirmarà la tendència càlida d’aquest 2020, amb possibles pics de calor totalment atípica al llarg de l’estiu, cosa que elevaria encara més el risc de focs. En aquest sentit, Buch destaca que la península Ibèrica és un «punt calent» d’incendis i demana «no abaixar la guàrdia».

Més vehicles de Bombers

Buch ha anunciat que els Bombers reforçaran la flota mòbil amb 263 nous vehicles que costaran uns 18,5 milions d'euros. Per afrontar la propera campanya d'incendis, els Bombers han incorporat millores operatives, que tenen a veure amb el desplegament de nou bases per fer actuacions preventives, la revisió del procediment de relleus en actuacions de llarga durada, millores per l'avituallament en actuacions de llarga durada o la potenciació del software, entre d'altres.

El dispositiu operatiu s'ha reforçat amb 551 noves contractacions distribuïdes territorialment. També es disposaran de 36 mitjans aeris, 11 dels quals procedents del govern espanyol. Buch ha explicat el «nou model» dels Bombers per afrontar la campanya forestal, que vol donar resposta a la «desestacionalització» provocada pel canvi climàtic, que fa que els incendis siguin més difícils de preveure.


Comentaris

envia el comentari