Si tenim anticicló, és temps de boira a Catalunya

Les boires han anat a més aquestes últimes jornades a moltes zones del territori, especialment al pla de Lleida, Altiplà i Catalunya Central, però també han arribat a punts de la costa
Boira aquest matí a Sant Fost de Campsentelles | @MeteoSantFost

Catalunya és un territori de contrastos i, fins i tot quan tenim el denominat ‘bon temps’, hi ha excepcions clares amb una situació ben diferenciada en pocs quilòmetres. En aquest cas, ens trobem sota els efectes de l’anticicló, i això a l’hivern vol dir diverses coses: bonança, sol i temperatures agradables a migdia a gran part del país, però boires intenses i extenses a moltes zones interiors, sovint persistents. 

 

Aquest és el cas del pla de Lleida i l’Altiplà Central, que passen força hores sota la boira aquests dies. No obstant, el pitjor període de boires en aquesta zona es va viure entre mitjans i finals de desembre i gener, quan un potent anticicló ens va acompanyar durant setmanes. Les boires també han arribat a més comarques interiors, sobretot de l’Altiplà i Catalunya Central, però inclús s’han deixat veure a zones de tot el prelitoral i de la mateixa línia de la costa.

 

Un ambient carregat d’humitat, mala visibilitat i fresc o fred, tot i que no gèlid en aquesta ocasió. També es fa més perillosa la conducció per les carreteres. Tan sols allà on la boira persisteix durant més hores, inclús durant pràcticament tot el dia (pla de Lleida i Altiplà Central), és on els termòmetres queden molt frenats amb ambient fred i màximes que, en algunes ocasions, amb prou feines arriben als 8º, a diferència de la resta de Catalunya, on s’arriben a fregar els 20º a prop de la costa de Tarragona.

 

Al Segrià, per exemple, no es passava dels 6º o 7º a primera hora de la tarda d’aquest dijous. Mentre molta gent s'apropa a les platges al migdia per passajar sota un sol força càlid, a Ponent s'han d'abrigar força per l'ambient fred i humit. Uns contrastos dignes d'una Catalunya ben variada a nivell geogràfic i climatològic. Aquestes són algunes de les imatges de la boira de les últimes hores:

 

Boira a Torredembarra aquest dijous al matí | Ricard De Aróstegui

 

 

 

Les boires continuaran com a mínim dos dies més

El temps no experimentarà grans canvis aquests propers dies i, com a mínim fins dissabte, seguirem amb la calma meteorològica. Això vol dir que les boires continuaran a gran part de l’interior i, localment, a punts del prelitoral i de la costa fins a mig matí, tot i que, de nou, a Lleida i l’Altiplà Central poden ser persistents.

 

 

Diumenge la cosa podria començar a canviar, ja que es reforçarà el vent de garbí i ponent, cosa que pot escombrar moltes boires. El pas d’un front debilitat farà que a dilluns entri el mestral i la tramuntana, cosa que acabarà del tot amb les boires.  Comentaris

envia el comentari