Malgrat que hem tingut dies de força calor aquest juny, l’estiu astronòmic oficial no arriba fins aquest divendres 21 a les 17:54h de la tarda. Una entrada a la nova estació que ve carregada d’importants cites astronòmiques per poder gaudir de les suaus o càlides nits d’estiu a l’aire lliure.
Pluges d’estrelles, eclipsis i planetes molt brillants són alguns dels esdeveniments que no ens podem perdre aquests propers mesos. L’estiu és l’estació més llarga de totes amb els seus 93 dies i 15 hores, acabant el 23 de setembre amb l’arribada de la tardor. Això és per culpa de l’òrbita el·líptica de la Terra i de la posició del Sol. En aquest sentit, el dia 3 de juliol assolirem l’afeli, el moment de l’any en què el nostre planeta es situa en el punt més allunyat de l’astre, cosa que fa que el gir al seu voltant sigui més lent i llarg. Per tant, per molt que pugui sembla estrany, el fet que faci calor a la Terra no depèn de si estem més a prop o més lluny del Sol, sinó de com rebem l'impacte dels raigs solars.
El solstici d’estiu i la nit més curta de l’any
L’entrada oficial a l’estiu astronòmic es deu al fet que aquest divendres tenim el solstici d’estiu, cosa que fa que avui sigui el dia més llarg de l’any i que la propera nit sigui la més curta. Aquesta dada desmunta, un any més, el mite que assegura que la nit de Sant Joan, la del 23 al 24 de juny, és la més curta de totes. Avui tenim 15 hores i 11 minuts de dia, el màxim anual.
En el moment del solstici, el pol nord de la Terra està més inclinat que mai mirant cap al Sol, que impacta de forma directa al tròpic de Càncer. Això fa que les hores de sol siguin majoritàries a tot l’hemisferi nord, inclús sense que la llum es pongui en 24 hores a l’extrem nord d’Europa, el que es coneix com el Sol de mitjanit.
A partir d’avui mateix, el dia començarà a escurçar-se fins a l’arribada del solstici d’hivern, el 21 de desembre. No obstant, aquesta reducció del dia serà d’entre 1 i 3 minuts cada dia, raó per la qual no notarem el canvi fins a finals de juliol pràcticament.
Les cites astronòmiques més importants de l’estiu
Com cada any, l’estiu està farcit de cites astronòmiques al cel de tot Catalunya i la gent surt en massa a les nits per observar el cel, ja que la temperatura acompanya. Enguany, tenim fins a dos eclipsis i diverses pluges d’estrelles, especialment les ‘llàgrimes de Sant Llorenç’. A més, les llunes plenes seran els dies 16 de juliol, 15 d’agost i 14 de setembre. Però hi ha altres dates que hem de tenir en compte. Aquests són els esdeveniments celestes més importants de la nova estació:
Eclipsi total de Sol el 2 de juliol
De cara al proper 2 de juliol hi haurà un eclipsi total de Sol, però malauradament no serà visible des de Catalunya. Aquest espectacular fenomen es veurà només en algunes regions de l’oceà Pacífic i a la zona central de Xile i Argentina. A més, serà parcial al sud de l’oceà Pacífic i a l’oest de Sud-Amèrica.
Saturn serà visible el 9 de juliol
Un gran i brillant puntet il·luminarà el cel de la nit del 9 de juliol. Serà Saturn, que serà visible i viurà la seva màxima aproximació a la Terra. La brillantor del planeta dels anells serà la més forta de tot l’any i el podrem gaudir durant tota la nit. Només si utilitzem un telescopi mínimament professional podrem apreciar els seus anells i algunes de les seves llunes.
Eclipsi parcial de Lluna el 16 de juliol
La nit del 16 de juliol tenim una d’aquelles dites astronòmiques imprescindibles. Concretament, tindrem un eclipsi parcial de Lluna, ja que una part del satèl·lit quedarà enfosquida per l’ombra de la Terra però la resta se seguirà veient. El fenomen es podrà veure a gran part d’Europa, Àsia Central, Àfrica i l’oceà Índic.
Primera pluja d’estrelles a finals de juliol
De cara al 28 i 29 d juliol, arriba la primera pluja d’estrelles important de l’estiu. Es tracta de la pluja dels Delta Aquàrids, amb uns 20 meteors per hora caient en el punt àlgid del fenomen provinents de la constel·lació d’Aquari.
A l’agost arriben les tradicionals ‘llàgrimes de Sant Llorenç’
A mitjans d’agost tindrem la cita astronòmica més important de l’estiu, les tradicionals ‘llàgrimes de Sant Llorenç’ o els Perseids. El punt àlgid es viurà la nit del 12 al 13 d’agost, quan es veuran prop de 60 meteors per hora. Malauradament, la Lluna plena d’agost coincidirà pràcticament amb aquest esdeveniment, raó per la qual serà més complicat veure plenament la pluja d’estrelles per la llum del satèl·lit.
Neptú serà visible el 9 de setembre
Ja amb gairebé tota la població tornada de vacances, arribarà una nova cita important amb el cel. Es tracta de Neptú, que serà molt visible el 9 de setembre i farà el seu màxim apropament a la Terra. Veurem tota la seva cara 100% il·luminada pel Sol, cosa que el farà més brillant que en qualsevol altre moment de l’any.