El temporal deixa més de 70 cm. de neu i 100 l/m² al Pirineu

Les precipitacions no han parat de caure-hi en tota la setmana, especialment a la part de Lleida. Els propers dies tot plegat s’acabarà i sortirà el sol

Imatge de la neu al Pallars Sobirà
La neu ha caigut amb moltes ganes al Pirineu | Ramon Baylina

El temporal de pluja i neu ha estat contundent a gran part de la cara sud del Pirineu aquesta setmana, especialment a la vessant lleidatana i de l’Aragó, on s’han superat els 100 l/m² i els 70 centímetres de neu nova a les cotes altes. La nevada ha caigut en algunes ocasions al voltant dels 1.500 metres, però els gruixos més importants s’han de buscar a partir dels 2.000, on el paisatge és més propi de ple hivern que no pas d’abril amb temperatures sota zero i tot ben blanc. Els rius baixen amb molta aigua i encara queda el desgel i la neu ha anat acompanyada d'una forta ventada. 

Des del dia de Sant Jordi fins aquest dijous a primera hora de la tarda, s’han acumulat 75 centímetres de neu nova a Certascan, a la cota 2.400 metres del Pallars Sobirà, i s’han registrat 130 l/m² a Espot, al Pallars Sobirà, com a dades més importants del temporal. A més, rius com ara la Noguera Ribagorçana han vist multiplicat el seu cabal fins arribar aquest dijous als 70 hm³ al seu pas pel Pont de Suert. Aquestes són algunes de les impressionant imatges que ens deixa la nevada:

Molta aigua i neu en ple abril al Pirineu

Més enllà de les impressionants dades de pluja i neu de Certascan i d’Espot, a diversos observatoris de la cara sud del Pirineu, sobretot el de Lleida, s’han acumulat molts centímetres i litres, arribant a superar els 100 l/m² en diverses ocasions. Uns registres en ple abril més propis d'un temporal d'hivern. Aquestes són les dades de les precipitacions i acumulacions de neu més importants del temporal:

  • Espot: 130 l/m²
  • Capdella: 105 l/m²
  • Farrera: 60 l/m²
  • El Port del Comte: 54 l/m²
  • Vielha: 49 l/m²
  • Cadí Nord: 36 l/m²
  • El Pont de Suert: 33 l/m²
  • Núria: 26 l/m²
Mapa dels registres de neu més importants
Mapa dels registres de neu més importants | METEOCAT

 

El temporal marxarà els propers dies

Al llarg d’aquest dijous, encara s’esperen precipitacions localment abundants a la cara sud del Pirineu de Lleida, mentre que divendres cauran alguns ruixats de tarda. El cap de setmana es presenta molt tranquil amb força sol i sense pluja ni neu, amb temperatures que es recuperaran, cosa que accelerarà el desgel.


Comentaris

envia el comentari