Imatges espectaculars: Tempestes molt violentes amb pedra i aiguats en alguns llocs de Catalunya aquest dijous

Els xàfecs han afectat especialment les comarques de Girona, on s’han superat els 50 l/m² en pocs minuts

Imatge d'una forta pedregada
Les pedregades han acompanyat les tempestes violentes a molts punts | Arxiu

El canvi de temps ha arribat puntual aquest dijous, 2 de juliol, i els ruixats i les tempestes afecten molts punts de Girona, nord de Barcelona, Pirineu i Prepirineu, principalment. En alguns casos ho estan fent de forma molt violenta, deixant autèntics aiguats en pocs minuts, pedregades impressionants i ventades molt fortes, sobretot a les comarques gironines.

Per ara no consten incidències, però segurament més d’un aiguat haurà causat alguna inundació puntual i les pedres poden haver malmès alguns horts principalment, ja que els arbres han quedat trinxats allà on la pedregada ha estat més dura. Destaca la que ha caigut a l’hora de dinar a Bàscara, a l’Alt Empordà, on s’han pogut veure aquestes espectaculars imatges: 

Aiguats de més de 50 l/m²

En nombroses ocasions, els aiguats han estat molt importants, tot i que en general han passat de pressa. Les comarques més afectades han estat les de Girona, especialment la Selva, Gironès i l’Alt i el Baix Empordà, on ha creuat una línia de tempestes molt fortes que han deixat més de 50 l/m² de forma local, molts d’ells caiguts en pocs minuts, com ara a Vilobí d’Onyar, on han caigut 19 litres en tan sols 10 minuts.

Les dades més impressionants de pluja s’han localitzat al municipi de Caldes de Malavella i Vilobí d’Onyar, ambdues a la comarca de la Selva, amb 63 l/m² i 58 l/m² respectivament. Allà on ha plogut amb ganes, les temperatures s’han desplomat amb ambient molt més fresc després de la forta calor. Aquests són els registres de pluja més importants fins a la tarda:

  • 63 l/m² Caldes de Malavella
  • 58 l/m² Vilobí d’Onyar
  • 29 l/m² Santa Coloma de Gramenet
  • 27 l/m² Medinyà
  • 26 l/m² Montsec d’Ares
  • 25 l/m² El Port del Comte
  • 19 l/m² Fornells de la Selva
  • 18 l/m² Llagostera

Previsió per a les properes hores

De cara a les properes hores, entre la tarda del dijous i la matinada i primeres hores de divendres podran seguir caient ruixats i alguna tempesta forta i violenta entre les comarques de Barcelona, Girona, Catalunya Central, nord de Ponent, Pirineu, Prepirineu i els Ports. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) alerta que algun aiguat pot ser localment violent. Tot plegat farà que les temperatures vagin baixant en conjunt amb un ambient més confortable divendres.


Comentaris

envia el comentari