Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del sol i una palmera un dia d'estiu

2019: l’any més càlid de la història a Europa i el segon a tot el món

El canvi climàtic ja és una realitat i l’augment de les emissions de CO2 va provocar la situació excepcional el darrer any

Imatge del sol i una palmera un dia d'estiu
Aquest 2019 ha tornat a estar de rècord pel que fa a la calor a tot el món | Arxiu

Les constants i històriques onades de calor de l’estiu passat ja feien augurar que el balanç de l’any 2019 seria, meteorològicament parlant, de molta calor, i així ha estat. Segons dades del Servei de Canvi Climàtic de Copèrnic (C3S), el darrer any va ser el més càlid de la història en el conjunt d’Europa i el segon més càlid a tot el món.

A nivell mundial, la medalla d’or la continua tenint l’any 2016 i, per tenir una referència, la temperatura mitjana aquest 2019 han estat tan sols de 0,04º per sota de la d’aquell any. El canvi climàtic i el seu escalfament associat estan clarament darrere d’aquestes dades, ja que els 5 anys més càlids de la història han tingut lloc justament aquests darrers anys, amb una temperatura de 0,6º pel damunt de la mitjana establerta entre el 1981 i 2010. Per rematar-ho, la dècada que acabem de deixar també ha estat la més càlida de la història. 

Si comparem les dades amb les del període pre-industrial, aquests darrers cinc anys la mitjana tèrmica ha estat entre 1,1º i 1,2º més alta, mentre que destaca el mes de desembre del 2019, amb els mateixos registres del 2015, convertint-se en els dos mesos de desembre més càlids des que hi ha registres.

Malauradament, les zones del planeta més afectades per aquest escalfament global han estat les properes a l’Àrtic i Alaska. Destaquen, especialment, l’augment de temperatures a Europa, Àfrica i Austràlia.

Europa torna a trencar el sostre de calor

Europa ha tornat a batre molts rècords de calor aquest 2019, especialment amb les onades de calor de finals de junt i juliol. Uns esdeveniments que han convertit aquest darrer any en el més calorós de la història del continent. Però aquesta dinàmica també ha tingut continuïtat al llarg de tot l’any.

En aquest sentit, la temperatura el mes de desembre va ser de 3,2º més alta que la mitjana establerta entre 1981 i 2010 al conjunt del continent. Unes dades ofertes per Copèrnic que van en la línia del que ja apuntava l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), que augurava que el 2019 podria entrar al podi dels més càlids de la història.

El CO2 segueix augmentant

Els resultats d’aquest informe també destaquen que les concentracions de CO2 a l’atmosfera han seguit augmentant durant el 2019, complint els pronòstics més catastròfics de principis de l’any passat. De fet, aquestes partícules van ser encara més altes que l’any 2018, tot i que per sota del 2015, quan el fenomen d’El Niño va empitjorar i molt la qualitat de l’aire.

En aquell cas, El Niño va provocar un augment del CO2, ja que la vegetació terrestre va tenir una absorció més dèbil, metre que les grans emissions d’aquestes partícules a causa d’incendis forestals massius tampoc van ajudar.