Helicòpter dels Bombers

Capturen l’os Goiat al Pirineu per canviar-li el collar de seguiment

L’operació es va dur a terme dimarts en un any polèmic per la crescuda dels detractors de l’animal pels constants atacs al bestiar

L’os Goiat del Pirineu ja compta amb el nou collar de seguiment que incorpora un GPS. L’animal va ser capturat amb un dard anestèsic aquest dimarts i un grup d’experts van canviar-li l’aparell. El dispositiu especial de captura, previst dins del projecte ‘Piroslife’, el van dur a terme tècnics dels Agents Rurals, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, del Conselh Generau d’Aran i de Forestals Catalana.

La intervenció es va dur a terme a la zona del Naut Aran, a la Val d’Aran, i els Agents Rurals van fer el seguiment visual de l’animal a través d’un helicòpter. L’aparell també va servir per fer la maniobra d’aproximació i procedir al tret amb el rifle anestèsic.

Un cop adormit, els tècnics van extreure mostres de l’animal i li van canviar el collar, ja que les bateries de l’anterior estaven a punt d’esgotar-se. Un cop es va acabar l’operatiu, l’os es va despertar i es va poder comprovar «perfectament» que el nou dispositiu de seguiment funciona correctament. 

En el dispositiu hi van participar un total de 15 persones, i aquesta és la primera vegada que es du a terme una captura d’os amb mitjans aeris. 

Protocol entre comunitats autònomes al voltant de l’os

Els experts esperen que, al llarg de les properes setmanes, els ossos comencin ja el seu període d’hibernació, coincidint precisament amb la baixada de les temperatures degut a l’aproximació de l’ambient d’avançada tardor i de l’hivern.

A més, cal destacar que s’està treballant en l’elaboració d’un protocol d’intervenció i gestió d’ossos problemàtics al Pirineu.  Es tracta d’un document tècnic i de consens que ha de ser una guia per prendre decisions en aquest sentit, i hi participen totes les comunitats autònomes de l’estat Espanyol que conformen el Pirineu.

Polèmica per l’atac de l’os al bestiar

L’os Goiat va ser alliberat l’any 2016 al Pallars i la seva presència no ha quedat lliure de polèmica. Sobretot en l’últim any, els atacs de l’animal al bestiar de la zona s’han incrementat i han mort diversos animals, com ara vaques o ovelles. Això ha fet que molts pagesos i veïns hagin exigit la retirada del medi de l’os.