El fort temporal que està afectant Catalunya ha provocat el desbordament de rius i rieres per tot el territori. Els problemes més importants, però, s’estan registrant a l’interior de Girona i de Barcelona, on hi ha registres superiors als 100 l/m2 i s’han hagut d’evacuar diverses persones, deixar alumnes sense classe i hi ha diverses incidències per inundacions.
En concret, Protecció Civil ha hagut de desallotjar preventivament 9 naus d’un polígon industrial i també 4 habitatges de Castellbell i el Vilar, al Bages, a causa del desbordament aquest matí del Canal de Burés del municipi. Segons les primeres informacions, no hi ha hagut cap ferit ni afectacions personals.
Pel que fa al riu Ter, és sens dubte el que més problemes està portant. El seu cabal ha crescut de forma excepcional i baixa molt ple. Protecció Civil ha activat l’alerta de perill a Ripoll per haver sobrepassat el seu aforament, mesura que també s’ha pres amb el riu Congost al seu pas per la Garriga, al Vallès Oriental.
En aquest sentit, el riu baixa amb tanta força que l’aigua arriba als carrers propers a la llera de diversos municipis, com ara a Manlleu, a Osona. Això ha provocat talls de transit i la suspensió de les classes a l’escola La Salle del municipi, mentre que el camp de futbol i el pavelló municipal d’esports també han anul·lat totes les activitats previstes per avui.
Encara a Osona, el riu Ter s’ha desbordat a Sant Quirze de Besora, on hi ha hagut també importants inundacions. El riu ha arribat a créixer més de 5 metres per sobre del normal en alguns punts. Un temporal de primera categoria provocat per les restes de l’huracà ‘Leslie’ que ha arribat a deixat 200 l/m2 a Catalunya, 17 ferits i moltes incidències.
Molts problemes al Ripollès per culpa del temporal
A Ripoll, la capital del Ripollès, l’aigua del Ter ha causat desperfectes en un pont i ha provocat el tall durant unes hores de la C-17, que ja està reoberta. A més, la riuada s’ha endut alguns vehicles a Sant Joan de les Abadesses, mentre que a Molló i Camprodon s’ha hagut de tallar la C-38 per una esllavissada.
El que més destaca de la comarca pirinenca, però, és el desbordament del riu Freser, que al seu pas per Ribes de Freser s’ha desbordat passant pel damunt dels ponts i ha inundat part de la població. La situació ha obligat a suspendre fins a 6 línies de transport escolar a la zona, mentre que diversos magatzems, botigues i molts baixos han quedat inundats.
El riu Freser, al pas pel Matadero, un cop el Rigard i el Segadell ja han confluit, a #ribesdefreser @jordicampos @AlfredRPico @eloicordomi @elisabetroch @francescsoler @Vicens_Gibert @daniel_julia @MeteoGracia @Truenazo @TheCampos14 pic.twitter.com/SNi0uXJwKJ
— MeteoRibes (@MeteoRibes) 15 d’octubre de 2018
ribes de freser #plujarac1 #meteocat #eltempstv3 #RibesDeFreser pic.twitter.com/Tg8yZCVKjG
— Àfrica (@africaestape84) 15 d’octubre de 2018
La força del Freser provoca inundacions a Ribes. De matinada ha esbotzat portes i finestres i ha entrat a locals i comerços. Ara avaluen les destrosses pic.twitter.com/U1B1VOwy1g
— Neus Santamaria (@NeusSantamaria) 15 d’octubre de 2018
pic.twitter.com/3qMhfpGTPQ
— ɐᴉɐl¯ɐl (@LaiaDT) 15 d’octubre de 2018
8:50h. #ribesdefreser #ripollès pic.twitter.com/00BkUzoO5R
— ɐᴉɐl¯ɐl (@LaiaDT) 15 d’octubre de 2018
D’altra banda, també s’ha suspès una ruta escolar a la Segarra degut al desbordament del riu Sió al seu pas per la zona, que ha inundat carreteres. A més, a Tàrrega hi ha hagut una rovinada del riu Ondara ha fet destrosses en el nucli urbà. També s’han desbordat rius i rieres a Tarragona a les últimes hores, tot i que ja van a la baixa ja que en aquestes comarques ha parat de ploure fa hores. El rius Foix, Tordera o Cardener també han crescut molt.
Pluges i cabals excepcionals
Les pluges han deixat més de 100 l/m2 a molts punts de Tarragona, interior de Barcelona i de Girona. Destaquen els 207 l/m2 de Viladrau, els 162 de Setcases, 148 a Molló o els 125 de Sant Pau de Segúries. Punts elevats d’on neixen o passen rius i rieres, raó per la qual la riuada està garantida.
En aquest sentit, el cabal del riu Ter al seu pas per Ripoll aquest matí era de quasi 750 metres cúbics per segon, molt pel damunt dels 50 que es trobava a l’inici del temporal. El riu Llobregat baixava al matí a 250 metres cúbics per segon a l’alçada de Castellbell i el Vilar, al Baiges, mentre que el Fluvià passava per Olot a quasi 75 metres cúbics per segon quan va força buit habitualment.
Els cabals ja van a la baixa i la previsió és que continuïn en descens. Tan sols s’esperen tempestes de tarda al nord-est que podríem fer créixer momentàniament els cabals, però la situació no tindrà res a veure amb la de les últimes hores. Tot i així, cal extremar les precaucions i no apropar-nos a les zones inundables.