URGENT

🔴 Investiguen la possible violació a una menor durant el Carnaval de Calella

Cel rogent, pluja o vent?

Aquests dies estem tenint sortides i postes de sol espectaculars a causa de la presència de núvols. Tradicionalment, aquest color indica pluja o vent, i la previsió s'està complint
 
El cel rogent ha dominat al cel de Catalunya aquesta setmana, com en aquesta imatge del Delta de l'Ebre | Agustí Descarrega

 

Qui no ha sentit a dir mai la frase ‘cel rogent, pluja o vent?’. Sovint, les sortides o postes de sol estan marcades per aquest color vermellós en el cel a causa de la presència d’intervals de núvols i s’interpreta com que el temps ha de canviar en les properes hores. Això és el que ha passat aquests últims dies, també aquest matí de dijous, a molts punts de Catalunya.

 

La dita popular de ‘cel rogent, pluja o vent’ ve donada pel fet que, si tenim intervals de núvols al cel, sovint vol dir que s’aproxima un sistema frontal, ja sigui amb precipitacions o amb ventades. Aquesta nuvolositat prefrontal encara és força trencada i fa que la sortida o la posta de sol sigui molt rogenca, donant imatges tan espectaculars com les que estem tenint els matins i vespres d'aquesta setmana.

 

En aquesta ocasió, el cel ha fet bé d’avisar-nos perquè ens han anat creuant diversos sistemes frontals aquesta setmana i avui ens n'arriba un de més actiu que, a partir d’aquesta tarda i vespre, portarà les primeres precipitacions per Ponent i el sud de Tarragona. Amb el pas de les hores, i sobretot ja de matinada, les pluges escombraran gran part de Catalunya, tot i que en general no seran precipitacions molt abundants. També s’espera vent del sud intens al Pirineu i demà entrarà el mestral i la tramuntana.  

 

Aquestes són algunes de les imatges més impressionants del cel rogent que molts usuaris han compartit a les xarxes socials: 

 

 

El cel rogent del Moianès ens indicava que tindrem pluja les properes hores | MeteoMoià

 

 

Sortida de sol rogent aquest matí a Mataró | Marta Jumilla

 

 

El cel rogent també indica vent

A més de la pluja, el cel rogent sovint ens informa que farà vent. Molts sistemes frontals topen amb el Pirineu o arriben desgastats a Catalunya, donant entrada a vent de mestral, ponent o tramuntana que afecta molts punts del territori sense precipitacions. En aquestes ocasions, els núvols s’escampen més trencats per tot el país i anuncien la ventada de les properes hores. Uns núvols que, si coincideixen amb la posta o sortida de sol, donen també aquest color rogent espectacular al cel.

 

En definitiva, les previsions meteorològiques estrictament científiques seran més o menys encertades i milloraran amb el pas dels anys, però el que està clar és que les dites populars existeixen per alguna raó i no acostumen a fallar. A banda dels meteoròlegs, qualsevol persona que aquest matí hagués mirat el cel ja podria haver sabut que el temps canviarà a Catalunya aquestes properes hores.