Cel rogent, pluja o vent?

Aquests dies estem tenint sortides i postes de sol espectaculars a causa de la presència de núvols. Tradicionalment, aquest color indica pluja o vent, i la previsió s'està complint

 
El cel rogent ha dominat al cel de Catalunya aquesta setmana, com en aquesta imatge del Delta de l'Ebre
El cel rogent ha dominat al cel de Catalunya aquesta setmana, com en aquesta imatge del Delta de l'Ebre | Agustí Descarrega

 

Qui no ha sentit a dir mai la frase ‘cel rogent, pluja o vent?’. Sovint, les sortides o postes de sol estan marcades per aquest color vermellós en el cel a causa de la presència d’intervals de núvols i s’interpreta com que el temps ha de canviar en les properes hores. Això és el que ha passat aquests últims dies, també aquest matí de dijous, a molts punts de Catalunya. 

La dita popular de ‘cel rogent, pluja o vent’ ve donada pel fet que, si tenim intervals de núvols al cel, sovint vol dir que s’aproxima un sistema frontal, ja sigui amb precipitacions o amb ventades. Aquesta nuvolositat prefrontal encara és força trencada i fa que la sortida o la posta de sol sigui molt rogenca, donant imatges tan espectaculars com les que estem tenint els matins i vespres d'aquesta setmana.

En aquesta ocasió, el cel ha fet bé d’avisar-nos perquè ens han anat creuant diversos sistemes frontals aquesta setmana i avui ens n'arriba un de més actiu que, a partir d’aquesta tarda i vespre, portarà les primeres precipitacions per Ponent i el sud de Tarragona. Amb el pas de les hores, i sobretot ja de matinada, les pluges escombraran gran part de Catalunya, tot i que en general no seran precipitacions molt abundants. També s’espera vent del sud intens al Pirineu i demà entrarà el mestral i la tramuntana.  

Aquestes són algunes de les imatges més impressionants del cel rogent que molts usuaris han compartit a les xarxes socials: 

El cel rogent del Moianès ens indicava que tindrem pluja les properes hores
El cel rogent del Moianès ens indicava que tindrem pluja les properes hores | MeteoMoià

 

Sortida de sol rogent aquest matí a Mataró
Sortida de sol rogent aquest matí a Mataró | Marta Jumilla

 

El cel rogent també indica vent

A més de la pluja, el cel rogent sovint ens informa que farà vent. Molts sistemes frontals topen amb el Pirineu o arriben desgastats a Catalunya, donant entrada a vent de mestral, ponent o tramuntana que afecta molts punts del territori sense precipitacions. En aquestes ocasions, els núvols s’escampen més trencats per tot el país i anuncien la ventada de les properes hores. Uns núvols que, si coincideixen amb la posta o sortida de sol, donen també aquest color rogent espectacular al cel. 

En definitiva, les previsions meteorològiques estrictament científiques seran més o menys encertades i milloraran amb el pas dels anys, però el que està clar és que les dites populars existeixen per alguna raó i no acostumen a fallar. A banda dels meteoròlegs, qualsevol persona que aquest matí hagués mirat el cel ja podria haver sabut que el temps canviarà a Catalunya aquestes properes hores.   


Comentaris

envia el comentari