Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Estudi pioner a Barcelona sobre l’impacte de la contaminació en les embarassades

El projecte compta amb la participació de 1.200 dones embarassades i està impulsat per l’Institut Global de la Salut i els hospitals de Sant Joan de Déu i Sant Pau de la capital catalana

La contaminació produïda pels humans està danyant la capa d'ozó
La contaminació produïda pels humans està danyant la capa d'ozó | Arxiu

 

Barcelona acull un estudi únic al món que permetrà conèixer quin impacte de la contaminació sobre les embarassades i el desenvolupament dels fetus. Un projecte pioner impulsat per l’Institut Global de la Salut (ISGlobal) i els hospitals de Sant Joan de Déu i Sant Pau de la capital catalana i que compta amb la participació de 1.200 dones embarassades de la ciutat i d’Esplugues de Llobregat.

Aquests tres centres faran un seguiment exhaustiu de les embarassades amb l’objectiu d’analitzar les partícules tòxiques de la ciutat en els seus fills. En aquest sentit, les dones hauran de portar durant 48 hores seguides una motxilla a tot arreu per examinar tota la contaminació que respiren. 

Segons el director del projecte i cap del programa d’Infància i Medi Ambient d’ISGlobal, Jordi Sunyer, aquesta és «una de les iniciatives més importants de salut de ciutat», i compta amb un pressupost de 3,5 milions d’euros amb finançament de l’European Research Council i del Health Effects Institute.

Equip impulsor del projecte a Barcelona
Equip impulsor del projecte a Barcelona | EuropaPress

 

Una motxilla clau per saber com afecta la contaminació a la gestació

Segons expliquen els impulsors del projecte, les 1.200 dones embarassades iniciaran l’estudi el primer trimestre de gestació,  amb l’ecografia de les 12 setmanes, moment en el que es farà una enquesta dels hàbits diaris, s’instal·laran uns dispositius de mesura de contaminació ambiental i soroll en els seus domicilis durant una setmana i, el més important, durant 48 hores portaran una motxilla amb diferents instruments de mesura de la contaminació.   

Imatge de la motxilla que portaran les voluntàries
Imatge de la motxilla que portaran les voluntàries | ACN

 

A més dels aparells per dur a terme aquesta mesura, la motxilla també portarà un GPS per analitzar els seus moviments i un rellotge que calcularà l’exercici físic que les dones duguin a terme. També es faran anàlisis de sang i d’orina.

Després d’aquesta setmana de proves, les voluntàries tornaran a dur a terme el mateix procediment a la setmana 32 de l’embaràs, moment en el que se’ls hi realitzarà una ecografia per comprovar l’evolució del cervell i la funció cardíaca del nadó. Tornaran a portar la motxilla i instal·laran de nou els aparells de mesura de contaminació a les seves cases.

En el moment del part, els investigadors recolliran mostres de la placenta i de la sang del cordó umbilical, moment a partir del qual es farà un seguiment de cada nadó amb la voluntat de seguir la seva evolució durant l’etapa infantil.

Els nadons pateixen molt la contaminació
Els nadons pateixen molt la contaminació | Arxiu

 

La contaminació, un greu problema per a la maduració dels nens

Per ara, diversos estudis han demostrat que l’aire contaminat que respirem als carrers de les ciutats del nostre país són crucials per a la nostra salut. De fet, aquestes partícules tòxiques condicionen la maduració dels nens i causen una de cada deu morts al món. El que s’intenta esbrinar ara amb precisió amb aquest estudi és fins a quin punt la contaminació afecta la gestació dels nadons, etapa clau per al desenvolupament i futur de les persones. 

Aquest projecte únic al món, sobretot pel gran nombre de voluntàries amb les que compta, té la intenció de fer mesures de forma repetida a una generació sencera d’embarassades, també quan neixin els seus fills i durant 18 mesos després del part.