Apareix una sorprenent daina blanca als Aiguamolls de l’Empordà

Aquest animal és freqüent a la zona però és la primera vegada que es veu un exemplar d’aquest color, i els experts estudien ara si es tractaria d’un cas d’albinisme

Imatge de la daina blanca trobada als Aiguamolls de l'Empordà
Imatge de la daina blanca trobada als Aiguamolls de l'Empordà | Jordi Espigulé

Sorpresa majúscula la que es van endur el passat divendres, 19 d’octubre, els Agents Rurals que feien cens de les daines al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Enmig del recompte, entre aquests animals va aparèixer un exemplar totalment blanc, de faccions completament albines. Una troballa inèdita a la zona que de seguida va estar en boca de tothom.

Pel que indiquen els experts, sembla que l’exemplar seria un mascle d’uns 3 o 4 anys, raó per la qual no s’entén com no ha estat localitzat abans. El seu aspecte és totalment diferent als altres exemplars del parc, que són de pelatge clarament més fosc, i ara s’estudia quina seria la causa d’aquest aspecte blanc de l’animal. 

Dubtes sobre si és un animal albí

La primera pregunta que es fan els experts és si realment es tracta d’un exemple de daina albina, que hauria patit un trastorn genètic perdent el seu color habitual de la pell i el pel. En aquests casos, poc freqüents en el medi ambient, els animals agafen un color vermell als ulls. 

No obstant, hi ha la possibilitat que, en lloc de ser un cas d’albinisme, es tracti de leucisme, és a dir, que els animals perden només part del seu color i els hi queda un aspecte blanc brut. Un misteri que, en tot cas, els experts que estan estudiant el cas estan intentant desvetllar per determinar el veredicte final.

Exemplar comú de daina a l'Empordà
Exemplar comú de daina a l'Empordà | Arxiu

 

La daina, un animal introduït als Aiguamolls als anys 80

La daina no és un animal autòcton dels Aiguamolls de l’Empordà, sinó que va ser introduït a finals dels anys 80 per iniciativa dels mateixos dirigents del parc amb l’objectiu d’atreure visitants. Aquesta espècie va començar a créixer en massa a la zona i presenta un aspecte de color marró rogenc amb taques blanques i grans banyes semblants a les dels cérvols, raó per la qual es considera excepcional la troballa d’aquest exemplar suposadament albí.


Comentaris

envia el comentari