Descobreixen un planeta amb atmosfera on no hi hauria d’existir

Segons els astrònoms, és tan gran i tan a prop de la seva estrella que es casi impossible que hi estigui, la qual cosa ha despertat una gran curiositat entre els científics

Troben un planeta amb atmosfera gasosa en una zona inviable per a que existeixi
Troben un planeta amb atmosfera gasosa en una zona inviable per a que existeixi | Universitat de Warwick

Un grup d’astrònoms ha descobert un nou planeta llunyà en una zona on les condicions el fan inviable, i que per aquesta raó l’han batejat com «el Planeta Prohibit». Els experts anuncien la troballa en una revista científica, ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’, mitjançant l'Observatori Paranal a un desert de Xile.

El planeta NGTS-4b és tres vegades més gran que la Terra i conté una atmosfera gasosa, encara que és més calent que Mercuri (uns 1.000ºC a la superfície), pesa més de 20 vegades que el nostre planeta i està massa a prop de la seva estrella.

Segons unes regles físiques, qualsevol planeta que tingui una mida inferior a Neptú i unes condicions molt extremes de radiació i calor al seu entorn no podria tenir atmosfera, però malgrat això el Planeta Prohibit continua tenint una capa gasosa. D’aquesta forma és el primer planeta semblant al nostre que es troba en una zona coneguda com el Desert Neptunià, per les peculiaritats extremes que s’han explicat abans.

Els científics busquen com existeix un planeta amb atmosfera allí

A la seva situació, hauria de ser una roca gairebé incandescent, però al no ser així ha despertat la curiositat dels astrònoms britànics que l’han descobert. Creuen que el planeta existeix perquè s’ha traslladat a aquesta regió fa relativament poc temps, durant el darrer milió d’anys, o una altra explicació és que era molt més gran que ara i la seva atmosfera s’està evaporant.

Conèixer aquest insòlit planeta i buscar teories de com està sobrevivint tan a prop d’una estrella ha animat encara més la recerca d’exoplanetes, semblants a la Terra. Es coneixen ja una gran varietat i es vol esbrinar si el cas del ‘Planeta Prohibit’ és únic o, si existeixen més, es podria contradir els principis del ‘Desert Neptunià’.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari