ÚLTIMA HORA

❌ Darias adverteix que les manifestacions del 8-M «no tenen lloc» a causa de la pandèmia

Impressionant eclipsi de Lluna a Catalunya per començar el juliol: on i quan veure’l?

Es tracta del tercer eclipsi penombral d’aquest 2020 a casa nostra

Imatge il·lustrativa d'un eclipsi penombral de Lluna
L'eclipsi penombral de Lluna tindrà lloc el 5 de juliol | Arxiu

L’estiu és una època repleta de grans cites astronòmiques i l’arribada del juliol estarà marcada per un dels esdeveniments més vistosos al cel: un eclipsi penombral de Lluna que serà visible des de Catalunya. El fenomen tindrà lloc la matinada del diumenge, 5 de juliol, i serà el tercer eclipsi penombral d’aquest 2020 visible des de casa nostra, coincidint amb la primera Lluna plena de l’estiu.

On i quan veure l’eclipsi de Lluna

Si volem gaudir d’aquest fenomen astronòmic, haurem de matinar força, ja que l’eclipsi començarà a les 05:07h, amb el punt àlgid previst a les 06:30h i la finalització a les 07:52h. No obstant, a Catalunya la Lluna  es pondrà força abans, entre les sis i dos quarts de set del matí, raó per la qual no podrem gaudir de la fase final de l’eclipsi i el clímax es veurà a l’horitzó, just al límit de la desaparició del satèl·lit per l’oest i coincidint amb els primers raigs del Sol, raó per la qual pot ser més difícil acabar de veure bé el fenomen.

L’eclipsi es podrà gaudir des de tot Catalunya, però haurem de ser en zones amb una bona visibilitat de l’horitzó oest sense muntanyes o edificis obstaculitzant aquesta visió, ja que els millors moments del fenomen arribaran just quan la Lluna estigui a punt de marxar. Com més a Ponent estiguem millor, ja que serà l’última zona on es pondrà el satèl·lit.

Què és un eclipsi penombral

En un eclipsi total de Lluna, el satèl·lit va quedant tapat per l'ombra de la Terra (que s'interposa entre la Lluna i el Sol), arribant a una cobertura total de la superfície lunar, donant-li un color vermellós. No obstant, en un eclipsi penombral, l'ombra terrestre cobreix tan sols de forma parcial la Lluna, oferint una imatge d'un tros del satèl·lit il·luminada pels raigs solars i l'altra totalment fosca. Un fenomen que no deixa de ser espectacular i atractiu.

Quart i últim eclipsi

El quart i definitiu eclipsi penombral de 2020 tindrà lloc el 30 de novembre, però coincidirà amb la sortida del Sol i la posta de la Lluna a Catalunya de bon matí, raó per la qual no serà visible a casa nostra, tan sols a l’extrem oest de la península Ibèrica. D'aquesta manera, es donarà per acabada la sèrie d'eclipsis d’aquest any.


Comentaris

envia el comentari