Ensurt en un port de Còrsega per una espectacular tromba marina

El fenomen es va apropar de manera perillosa a la ciutat costanera de Bastia, al nord-est de l’illa francesa. La columna d’aire potser va arribar a tocar terra
Imatge de l'espectacular tromba marina apropant-se al port de Bastia | @METEOVILLES

 

La borrasca que va creuar diumenge Catalunya sense grans estralls va arribar al sud de França i Itàlia el dilluns, quan va veure’s clarament reforçada. La magnitud de la situació va ser tan gran que un port de Còrsega es va endur un bon ensurt degut a la formació d’una impactant tromba marina que va desencadenar en uns forts aiguats molt violents.

 

El fenomen es va originar per l’elevada inestabilitat que hi havia. Va ser tan marcada que va produir-se la combinació de diferents factors com el gran contrast que hi havia entre la temperatura de l’aire i l’aigua del mar, més càlida del normal després de les últimes calorades.

 

El fenomen es va apropar perillosament a zones poblades del nord-est de l’illa francesa, concretament a la ciutat costanera de Bastia. En aquesta localitat es van arribar a acumular uns 127 l/m2 en tan sols una hora, amb una intensitat de 30 l/m2 en 6 minuts i 80 l/m2 en mitja hora, segons informa el servei meteorològic de França ‘Meteofrance’. En total es van acabar comptabilitzant més de 150 l/m2 en aquesta localitat.

 

La mànega marina va crear tanta expectació que al final del matí del dilluns nombrosos aficionats van capturar i publicar a les xarxes socials les espectaculars fotografies de la tromba marina.

 

No consten danys personals

La columna d’aigua va causar desperfectes o danys materials, però, afortunadament, no van haver-se de lamentar danys personals. En total, les grans inundacions van obligar a tallar túnels i diverses zones importants de la ciutat. Les autoritats del país van activar a les 14:00h de dilluns el centre de coordinació d’emergències per tal de resoldre les incidències que van provocar les fortes tempestes. A partir de la tarda gairebé 3.000 famílies es van quedar sense subministrament elèctric a les localitats de Basta i Cap Cors.