Quan s’instal·larà definitivament la calor d’estiu a Catalunya?

Les temperatures han tingut alguns pics de calor aquests dies, però les nits encara són de jaqueta arreu i els termòmetres cauen en picat quan arriba una borrasca

Els dies de platja permanents encara hauran d'esperar
Els dies de platja permanents encara hauran d'esperar | Catalunya Diari

Estem a les portes del juny i, si ens fixem en la mitjana d’anys enrere, estem tenint pocs dies de calor per l’època a aquestes alçades sense gaires tastets d’estiu. De fet, a la majoria de comarques catalanes encara fa força fresca o fred de nit i a primera hora no es pot sortir de casa sense una jaqueta. Als migdies sí que hem tingut dies de calor, com per exemple aquest dijous, però aquesta tendència no s’acaba de consolidar a causa de l’arribada de borrasques que fan baixar de forma sobtada les temperatures amb ambient fresc, inclús de març en algunes ocasions amb neu encara al Pirineu.

Per tant, la pregunta que es fa molta gent és òbvia: quan s’instal·larà la calor d’estiu definitivament a Catalunya? Sobretot molta gent troba a faltar banyar-se a la platja o poder fer rutes amb màniga curta a la muntanya. Val a dir que el maig és un mes traïdor en el sentit meteorològic, ja que una setmana podem tenir calor estiuenca i la següent pluges amb fresca de març. A més, el mar encara està fred i la marinada frena els termòmetres al migdia arran de costa. L'estiu astronòmic arribarà oficialment el 21 de juny, però tot el mes de juny ja es considera estiu a nivell meteorològic. Per tant, a pocs dies d'entrar al primer mes d'estiu veurem com les temperatures tornen a baixar amb ganes. 

Doncs bé, tot indica que fins passat el següent cap de setmana, el primer de juny, no podrem tenir una pujada clara, ferma i permanent de les temperatures. Fins llavors, la previsió indica que tindrem alts i baixos tèrmics, amb moments de valors per sota de la mitjana i fresca, sobretot aquest divendres i a mitjans de la propera setmana.

Mapa de les temperatures màximes previstes per divendres a Catalunya, més baixes del normal
Mapa de les temperatures màximes previstes per divendres a Catalunya, més baixes del normal | GFS

 

El següent mapa, que rep el nom de Meteograma, mostra la temperatura en alçada a la ciutat de Barcelona. La línia vermella indica la mitjana tèrmica normal i la blanca l’evolució prevista dels termòmetres els propers dies. Es poden apreciar bé els sotracs de divendres i la propera setmana, els alts i baixos d’entremig i l’arribada de més calor a principis de juny. A la part de sota, també s'aprecia la probabilitat de pluja per dies: 

Meteograma de temperatures previstes en alçada a Barcelona els propers dies
Meteograma de temperatures previstes en alçada a Barcelona els propers dies | wetterzentrale

 

De cara al cap de setmana de l’1 i 2 de juny, sembla que les temperatures es començaran a normalitzar, però no serà fins a principis de la següent setmana que els termòmetres tiraran amb més ganes cap amunt amb moltes màximes al voltant o pel damunt dels 25º i rondant els 30º a Ponent i vall de l’Ebre. A partir de llavors, sembla que els termòmetres es mantindrien en aquesta línia.

Nits encara fredes i refrescades a la vista

Aquestes darreres nits, per molt que de dia hagi fet calor, les temperatures han estat força fresques o fredes amb molts valors per sota dels 10º encara a l’interior i lleugerament pel damunt d’aquesta xifra al prelitoral. La jaqueta encara és necessària a primera hora i més que ho serà a partir de divendres, quan les nits seran encara més fredes. Aquesta darrera matinada, per exemple, s’ha baixat fins els 8º a Vic, 6 a zones del pla de Lleida o punts enclotats del prelitoral i al voltant de 3º al Pirineu de Girona.

Aquest divendres ens arriba una borrasca que portarà pluges i una clara baixada de les temperatures amb la majoria de màximes entre els 15º i 19º tan sols, localment per sota. Una situació que contrasta amb la calor transitòria d’aquest dijous, amb alguns termòmetres al voltant dels 30º a Ponent i l’Ebre.

Mapa de temperatures màximes previstes dimecres vinent a Catalunya, més baixes del normal
Mapa de temperatures màximes previstes dimecres vinent a Catalunya, més baixes del normal | GFS

 

Dissabte serà un dia de temps molt insegur amb fresca i diumenge començaran a remuntar els termòmetres, però tot sembla indicar que tornaran a patir un sotrac a mitjans de la propera setmana. 

Un maig ben boig a nivell de temperatures i, com marca la tradició, farcit de xàfecs i tempestes. Val a dir que, si bé anys enrere els termòmetres eren pràcticament estiuencs a aquestes alçades, l’any passat també vam tenir un mes mogut i fresc. Haurem de fer balanç d’aquí a pocs dies per veure si es confirma la sensació més fresca del normal d’aquest maig.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari