Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sortida de sol entre boires i núvols baixos a Barcelona diumenge

Minves, amplitud i inversió tèrmica, boires o contaminació: els efectes de l’anticicló

Portem molts dies amb altes pressions i sembla que seguirem així tota la setmana. No hi ha moviment atmosfèric, però això no vol dir que no hi hagi fenòmens meteorològics destacats

Sortida de sol entre boires i núvols baixos a Barcelona diumenge
Sortida de sol entre boires i núvols baixos a Barcelona diumenge | Alfons Puertas

 

Aquest febrer estem tenint un temps molt tranquil i lluny queden les pluges, les nevades o el fred de ple hivern durant el dia. No obstant, això no vol dir que no passin coses interessants, ja que la meteorologia, inclús quan hi ha altes pressions, mostra fenòmens curiosos i destacables a Catalunya,  territori molt variat i contrastat en aquest sentit.

Sens dubte, el protagonisme d’aquests dies està sent la marcada diferència entre les temperatures d’algunes zones, però especialment entre el fred de primera hora i la suavitat de migdia.  Una situació més típica de la primavera però que estem vivint en ple febrer. De fet, podríem dir que estem caminant amb pas ferm cap a la primavera, ja que els mapes fan pensar que entrarem al març amb el mateix temps, a pocs dies de l’entrada a la nova estació. Aquests són alguns dels fenòmens més interessants que ens està portant l’anticicló:

1. Amplitud tèrmica

El concepte d’amplitud tèrmica fa referència a la diferència entre les temperatures màximes i mínimes en un sol dia.  Aquest terme està en boca de tothom aquests dies pel gran contrast que hi ha entre el dia i la nit, ja que el fred de primera hora és intens i de ple hivern amb glaçades a molts punts  de l’interior, prelitoral i, inclús, algun tram puntual de la costa, mentre que al migdia l’ambient és molt suau amb màximes entre els 15º i 20º arreu, atípicament altes per l’època.

De fet, en alguns punts interior està havent-hi diferències de fins a 26 graus entre la mínima i la màxima, un contrast molt fort que de ben segur està provocant nombrosos constipats. Destaquen zones de Ponent, fondalades interiors o valls del Pirineu, on moltes mínimes es mouen aquests dies entre els -4º i els -8º, mentre que de dia es superen els 15º o es freguen els 20º.

Per exemple, aquest cap de setmana hem tingut alguns exemples molt clars, com ara a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa, on de nit han arribat a -5º i al migdia a 17º. També a Seròs, al Segrià, que han passat dels -6º als 19º; a Das, la Cerdanya, dels -8º als 16º; o a Guixers, al Solsonès, amb -7º de mínima i 16º de màxima.

2. Inversió tèrmica

Les altes pressions empenyen l’aire més fred al fons de les valls i planes de tot el territori, és a dir, a les cotes més baixes, especialment de nit. D’aquesta manera, les temperatures nocturnes són més baixes en aquestes zones que no pas a les parts altes de les muntanyes, generant el fenomen que es coneix com a inversió tèrmica. 

Per exemple, aquest dilluns a Malniu (2.230 m) no han arribat ni als -1º de mínima, mentre que a Das, a la plana ceretana, s’han assolit -8º. A Ulldeter (2.410 m) s’ha baixat fins els -2º, però a Sant Pau de Segúries, a menys de 900 metres d’altitud, s’han superat els -5º. També destaca Gisclareny amb 1º de mínima, mentre que ben a prop, a Guardiola de Berguedà, -5º.

Mapa de temperatures molt contrastades a primera hora del matí aquest dilluns
Mapa de temperatures molt contrastades a primera hora del matí aquest dilluns | METEOCAT

 

 

3. Boires i núvols baixos

L’anticicló també és sinònim de boires a casa nostra. La calma atmosfèrica i la manca de corrents d’aire fan que durant la nit i a primera hora del matí hi hagi boires o boirines a planes i fondalades de l’interior i prelitoral. Però també apareixen alguns núvols baixos, especialment a prop de la costa  impulsats per la lleugera entrada de vents marítims. La majoria acaben marxant al centre del dia i el sol s’imposa arreu.

4. Contaminació

L’estancament de l’aire a causa de l’anticicló també fa que la capa de contaminació creixi cada cop més, sobretot a grans zones urbanes com l’àrea de Barcelona, on la qualitat de l’aire és cada dia pitjor i sembla que seguirà així. D’aquesta manera, si pugem a zones elevades com ara Collserola podrem observar una línia fosca de pol·lució clarament definida sobre la capital catalana i la seva àrea metropolitana. També destaquen les xemeneies fumejant de les cases, ja que el fum no pot pujar més enllà d’uns metres i queda pla al cel. 

5. Les minves

L’anticicló és molt ferm aquests dies amb altes pressions d’entre 1021 i 1023 hPa, cosa que fa que el nivell del mar baixi una mica. Això ens permet veure el fenomen de les minves a la costa, és a dir, quan surten a la llum roques plenes d’algues que estan normalment sota l’aigua. Les més conegudes són les minves de gener, quan popularment es dona més aquesta situació, però enguany ha estat al febrer quan hem tingut aquest espectacle marítim.

Sense canvis en tota la setmana

Els models meteorològics continuen allargant l’anticicló fins, com a mínim, final de mes. És a dir, que aquesta setmana no hi haurà canvis en el temps amb sol, núvols baixos i boires matinals, fred a primera hora i temperatures agradables a migdia. De fet, sembla que els termòmetres encara podran pujar més a partir de dijous amb un ambient marcadament primaveral en ple febrer.