Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la superlluna ponent-se dijous al matí al Delta de l'Ebre

Excel·lent observació de la ‘superlluna’ d’inici de la primavera

La coincidència d’aquest fenomen amb l’equinocci primaveral no es tornarà a repetir fins l’any 2030. Ha estat la tercera i última ‘superlluna’ de l’any i el cel serè ha permès gaudir-la arreu

Els qui vau sortir de casa dimecres al vespre i nit o els que heu matinat aquest dijous segur que us heu quedat captivats per la lluna plena que brillava al cel. Una superlluna, la tercera i última de l’any, que ha coincidit de ple amb l’inici de la primavera.  És poc habitual que l’equinocci primaveral i aquest fenomen astronòmic coincideixin, fet que no es repetirà fins l’any 2030.

La primavera va arribar a les 22:58h de la nit de dimecres i la fase plena de la Lluna s’ha donat poc abans de les tres de la matinada, fent que, a simple vista, el satèl·lit es veiés complet, molt brillant i força gran, especialment en la seva sortida i posta.

A més, aquest moment ha coincidit amb el perigeu, moment del mes en què la Lluna es situa més a prop de la Terra. Aquest fenomen està batejat amb el nom de ‘superlluna’, ja que podem veure el satèl·lit un 30% més brillant i un 14% més gran. Aquestes són algunes de les imatges més impressionants que ens heu fet arribar:

Canvi d’hora a la vista i cites astronòmiques

La primavera ha començat amb una gran cita astronòmica i la següent data que hem de tenir present ara és el diumenge 31 de març, quan avançarem l’hora i a les 02:00h seran les 03:00h, entrant de ple a l’horari d’estiu.  Per tant, dormirem una hora menys però de dia tindrem més hores de sol. Segueix ben viu el debat europeu sobre si tornarem a canviar l’hora o no de cara a la tardor o aquest horari serà el definitiu.

Des del diumenge 17 de març, tenim més minuts de dia que de nit, i la tendència serà que cada dia guanyem entre 2 i 3 minuts de llum fins el solstici d’estiu al juny. La nit del 5 al 6 de maig, coincidint amb una lluna nova, tindrem la pluja d’estrelles de les Aquàrides, que serà una de les millors del 2019 degut a que la lluna no il·luminarà el cel. Els astrònoms preveuen fins a 30 fugaces per hora, que travessaran el cel d’est a oest a partir de les 10 de la nit del dia 5 i arribaran el seu màxim la matinada del dia 6.

El motiu de la fama d'aquesta pluja de meteors anual no és la seva quantitat de cometes que observarem, sinó la seva procedència: cada meteor que vegis aquella nit és un fragment del cometa Halley.