Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Investiguen una empresa de Lleida per la mort d’una vintena d’ocells

La Guàrdia Civil porta aquest cas després de trobar dues basses amb residus en aquesta finca de fertilitzants que haurien acabat amb la vida del animals

Els ocells trobats morts per la contaminació de les aigües
Els ocells trobats morts per la contaminació de les aigües | Guàrdia Civil

 

El Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil investiga una empresa de fertilitzants de Soses, al Segrià, per un suposat delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. Concretament, la finca tindria dues basses amb residus emmagatzemats que haurien acabat amb la vida d’una vintena d’ocells. 

El cos policial va obrir una investigació el 28 de març després de saber que s’havia produït un abocament d’aigües residuals en un camp. Durant la inspecció, els agents es van trobar amb què, a més de l’abocament, dins de les instal·lacions hi havia aquestes dues basses amb residus líquids d’una coloració ocre i d’una olor «intensa», amb prop de 20 aus mortes en la seva riba. 

Residus perillosos

Un agent de la Guàrdia Civil agafant mostres de l'aigua contaminada
Un agent de la Guàrdia Civil agafant mostres de l'aigua contaminada | Guàrdia Civil

 

La Guàrdia Civil va prendre mostres del residu que hi havia en les dues basses i les van enviar a l’Institut de Toxicologia i Ciències Forenses, mentre que també es van recollir els cadàvers dels ocells, que van ser enviats al Centre de Fauna Salvatge de Vallcalent de Lleida. 

Segons han determinat les anàlisis toxicològiques, es tracta de residus «irritants» i «corrosius» caracteritzats com a «perillosos» que poden causa un dany en la qualitat de l’aigua superficial i en els aqüífers, així com un risc per a la salut de les persones, els animals i la flora. 

Mort confirmada per contaminació 

Segons l’informe veterinari de la necròpsia duta a terme als animals, es conclou que la mort de les aus va ser provocada per la seva exposició i contacte amb la substància química i la inhalació del producte. 

De fet, aquest mateix informe va confirmar que, entre els ocells morts, hi havia diversos exemplars de les espècies abellerol, cabusset comú, gaig bau i una altra del gènere ‘tringa’, una au que forma part de les espècies protegides de fauna salvatge autòctona dins de la legislació catalana de la Llei de protecció dels animals, cosa que podria endurir les penes contra l’empresa.