El cometa més ràpid de l’espai arriba aquest dimarts a la tarda

Es tracta del cometa Iwamoto i viatja a una velocitat de quasi 240.000 km/h. Una oportunitat única ja que aquest astre no tornarà a passar a prop de la Terra fins l’any 3390

El cometa Iwamoto passarà aquest dimarts a la tarda | NASA

Aquest dimarts a la tarda tenim una cita amb el cel, ja que tindrà lloc un esdeveniment astronòmic únic que no es tornarà a veure fins d’aquí a uns quants segles. Es tracta del cometa Iwamoto, que passarà molt a prop de la Terra a una velocitat de 238.099 km/h, convertint-se així en el cometa més ràpid de l’espai conegut fins ara.

L’astre ja s’ha pogut veure al llarg de la darrera nit, però serà aquesta tarda de dimarts, cap a les 20:10 UTC, quan assolirà el punt més proper a la Terra. Tot i aquesta proximitat, el cometa passarà a uns 45 milions de quilòmetres de distància del nostre planeta en direcció la galàxia NGC 2093, cap a la constel·lació de Lleó.

La seva visió no serà fàcil a simple vista, així que necessitarem uns binocles o un telescopi per poder-lo observar. De fet, la segona opció és la millor, ja que podrem apreciar la llum que emet al seu voltant i l’estela que deixa al seu pas. A més, la meteorologia acompanyarà, ja que el cel estarà ben serè a gran part de Catalunya.

Imatge del cometa Iwamoto la nit de dilluns a dimarts | Roman Kulesza

 

No tornarem a veure aquest cometa fins l’any 3390

Si no ens volem perdre aquest espectacle ja podem aprofitar bé aquesta oportunitat, ja que, segons les estimacions dels astrònoms, aquest cometa no tornarà a passar a prop de la Terra fins ben bé l’any 3390, és a dir, d’aquí a més d’un mil·lenni. Per tant, valdrà la pena fer l’esforç d’apropar-se a un observatori per contemplar un esdeveniment que les properes generacions no podran gaudir.

Aquest cometa, que rep el nom científic de C/2018 Y1, va ser descobert fa ben poc, concretament l’any 2018 per l’astrònom japonès Masayuki Iwamoto, raó per la qual l’astre va ser batejat amb el seu nom.


Comentaris

envia el comentari