El Júpiter més gran i brillant dels últims 5 anys, aquest dilluns a la nit

El planeta més gegant del sistema solar viurà la seva màxima aproximació anual a la Terra. Els dos planetes i el Sol es situaran en línia recta i la seva visió serà espectacular

Aquest diumenge arriba la pluja d'estrelles més esperada | Arxiu

Aquest dilluns a la nit tenim la primera cita important astronòmica del mes de juny. En aquest cas, es tracta de Júpiter, el planeta més gran del sistema solar, que farà la seva màxima aproximació de l’any a la Terra i la seva posició permetrà que el puguem veure més gran i brillant que en els últims 5 anys. Segons la revista ‘National Geographic’, aquest planeta gegant i gasós estarà a «tan sols» 640 milions de quilòmetres de distància de la Terra, uns 18 milions més a prop que en la mateixa fase de l’any passat.

A més, els dos planetes i el Sol es col·locaran en línia recta, cosa que farà que veiem il·luminada el 100% de la seva esfera al cel. Aquesta combinació de factors permetrà la visió enorme de l’element gasós aquesta nit.

De fet, el juny és l’època de l’any en què Júpiter es veu més brillant i gran des de la Terra. Enguany, la cita és especialment important, i el millor dia per observar el planeta gegant és aquest dilluns a la nit, dia 10 de juny, i la matinada de dimarts. La gran esfera la podrem observar al cel des de la posta de sol fins a la seva sortida el dia següent.

4 de les seves llunes també seran visibles

L’aproximació de Júpiter a la Terra no només permetrà que veiem el planeta més gran que mai, sinó que, a més, també podrem observar 4 de les seves llunes que l’orbiten. No obstant, aquesta visió espectacular no serà possibles a simple vista, ja que haurem d’utilitzar un telescopi per poder identificar els petits puntets al seu voltant.   

Júpiter tindrà la màxima aproximació a la Terra aquest juny
Júpiter tindrà la màxima aproximació a la Terra aquest juny | Arxiu

 

Els núvols podem fer la guitza al cel

La mala notícia de cara a aquesta nit és que la nuvolositat anirà a més a tot Catalunya i, excepte a zones del sud i de Ponent, a la majoria de comarques el cel estarà cada vegada més enterbolit pels núvols. Tot plegat farà que la visió de Júpiter sigui difícil en algunes ocasions. El millor moment per observar el cel serà just després de la posta de sol i les primeres hores de la nit, quan els núvols encara no seran molt abundants.

No obstant, els que us quedeu amb les ganes de veure el fenomen per la raó que sigui o veieu estroncada la nit per culpa dels núvols, no patiu perquè la NASA informa que, tot i que la principal cita astronòmica sigui aquesta nit, Júpiter i 4 de les seves llunes es podran seguir veient al cel durant tot el mes de juny. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari