L’ambient d’estiu pot marxar a finals de setmana

El pas d’un front farà augmentar els ruixats i les tempestes però sobretot portarà una refrescada general que portaria neu als cims del Pirineu

El temps pot canviar força a finals d’aquesta setmana. L’arribada d’una massa d’origen polar més fresca a gran part de l’Europa occidental també afectarà de retruc a Catalunya amb l’arribada d’un front que obrirà les portes a més tempestes però sobretot a una refrescada general que farà recular l’estiu  i que podria fer reaparèixer la  neu als cims del Pirineu, inclús per sota dels  3.000 metres d’altitud. 

En aquest sentit, els models meteorològics discrepen fins a quin punt baixaran els termòmetres, però sembla que entre dissabte i diumenge tot el país es situaria per sota dels 30º amb nits fresques arreu, incloent la costa. Un ambient més típic del setembre, però, que tot indica que serà transitori, tot i que no es veu cap gran calorada a llarg termini.

Mapa de temperatures màximes força baixes previstes per diumenge
Mapa de temperatures màximes força baixes previstes per diumenge | GFS

 

Sembla que el dia que notarem més la refrescada seria diumenge, quan a punts del Pirineu i zones properes, com ara l’interior de Girona, els termòmetres poden arribar a baixar entre 7 i 9 graus  en comparació amb aquest dimarts. El vent també bufaria amb ganes  als dos extrems del país. 

Val a dir que els mapes meteorològics no s’acaben de posar d’acord amb alguns aspectes, raó per la qual s’haurà d’anar seguint l’evolució de la previsió del temps per confirmar aquests extrems.

Tongada de ruixats i tempestes a la vista

Llamp caigut aquesta nit a Deltebre
Llamp caigut aquesta nit a Deltebre | Agustí Descàrrega

 

Pel que fa a les precipitacions, divendres podríem tenir una tongada de ruixats i tempestes localment intensos i amb calamarsa entre les comarques de Barcelona i Girona, així com a la majoria de la meitat nord, incloent la costa. Sembla que Lleida i Tarragona es quedarien més al marge d’aquesta situació, tot i que tampoc es descarta algun ruixat, sobretot a punts de muntanya.

De cara al cap de setmana, encara quedarien restes d’inestabilitat, especialment dissabte, quan caurien alguns xàfecs de tarda encara a la meitat nord i punts del prelitoral. No obstant, els ruixats aniran a la baixa diumenge.

Final de l’estiu?

Tot i la baixada de les temperatures aquest cap de setmana, tot sembla indicar que la calor estiuenca tornarà la propera setmana, tot i que res apunta que a mig i llarg termini tinguem grans calorades. Encara queda estiu, però per les dates en les que ens trobem tot fa pensar que cada cop és més difícil repetir una forta calorada o una onada de calor.