Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L’ONU demana mesures «sense precedents» per frenar el canvi climàtic

Els experts de l’organisme internacional exigeixen limitar l’escalfament global als 1,5º per evitar «danys irreparables»

La contaminació de les indústries és una de les principals causants del forat de la capa d'ozó
La contaminació de les indústries és una de les principals causants del forat de la capa d'ozó | Arxiu

 

El Grup Intergovernamental d’experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) afirma que frenar el canvi climàtic és possible però requereix mesures i accions «sense precedents». Així s’explica en l’informe que l’organisme ha publicat aquest dilluns a la ciutat de Incheon, a Corea del Sud.

En aquest sentit, l’IPCC reclama aquestes mesures de gran abast amb l’objectiu d’evitar «danys irreversibles» pel nostre planeta. Unes accions que passarien per limitar l’escalfament global a 1,5º  en comparació amb la temperatura mitjana que el nostre planeta tenia just abans de la Revolució Industrial.

Ara per ara, està previst que les temperatures augmentin fins a aquesta xifra entre els anys 2030 i 2052 si no s’adapten mesures de forma immediata. De moment, l’escalfament global ja és d’1ºi està tenint conseqüències devastadores a tot el planeta. Condicions meteorològiques extremes, creixement del nivell del mar o la desfeta del gel de l’Àrtic són només alguns dels efectes que ja notem del canvi climàtic.

Conseqüències catastròfiques si no es frena el canvi climàtic

La contaminació produïda pels humans està danyant la capa d'ozó
La contaminació produïda pels humans està danyant la capa d'ozó | Arxiu

 

L’IPCC preveu que, si no es frena el canvi climàtic, hi haurà conseqüències catastròfiques pel nostre planeta, com ara un increment de les temperatures extremes, episodis de pluges torrencials i llargues sequeres a diverses zones del món. A tot plegat se li ha de sumar el fet que el nivell del mar pujarà de forma ràpida i això impedirà una adaptació dels ecosistemes a la nova situació.

Si tot això es suma, el resultat final serà l’extinció de moltes espècies i danys irreparables a la biodiversitat i ecosistemes. Ara bé, si es comencen a prendre mesures dràstiques a partir d’ara mateix per frenar el canvi climàtic i replantejar l’ús que fem de la terra i els seus recursos, es reduirien tots aquests riscos, amb els beneficis per a la humanitat que això comportaria.  

Grans beneficis si es limita l’escalfament global

L’informe destaca els beneficis que tindria pel nostre el planeta el fet que es limités a 1,5º l’escalfament globalen comparació als 2º que estan previstos per a finals de segle. En concret, la pujada del nivell del mar seria 10 centímetres inferior a la prevista i es rebaixaria la possibilitat que l’Àrtic es quedés sense gel a l’estiu.

Amb tot plegat, els esculls de corall disminuirien «tan sols» entre un 70% i un 90% enlloc de desaparèixer del tot amb 2º d’escalfament. A més, per a la humanitat i els ecosistemes els efectes de limitar el canvi climàtic serien positius, ja que, segons els experts, a més de protegir més a la natura de la contaminació, la societat a nivell mundial seria més sostenible i «equitativa», a més dels beneficis econòmics que se’n derivaran.

Els experts afirmen que encara estem a temps de revertir el canvi climàtic
Els experts afirmen que encara estem a temps de revertir el canvi climàtic | Arxiu

 

Els acords assolits fins ara, insuficients

Segons el mateix informe, els acord assolits a París l’any 2015 són «insuficients», ja que fixen no superar els 2º d’escalfament i convidava a intentar que sigui inferior als 1,5º, acords que es queden curts ara que s’ha publicat aquest informe per part de l’IPCC.

Entre diverses mesures que proposa l’informe, hi ha el fet de reduir la demanda energètica, que entre el 70% i el 85% de l’electricitat mundial l’any 2050 sigui solar o eòlica, augmentar la superfície de boscos perquè absorbeixin més diòxid de carboni o, inclús, guardar sota terra part del diòxid de carboni de l’atmosfera, mesura encara no assajada.

Unes propostes i conclusions que seran l’eix central de debat de la propera Conferència sobre el Canvi Climàtic que tindrà lloc el proper mes de desembre a la ciutat de Katowice, a Polònia. Finalment, els experts afirmen que, si no es posa fil a l’agulla aviat, el món esdevindrà un lloc on la vida serà gairebé «impossible» per a la majoria de la població.