Els microplàstics es mouen a través de l’aire i arriben també al Pirineu

És la primera vegada que es troben petits fragments d’aquest material a una zona remota d’alta muntanya. La quantitat de partícules trobada és equivalent a la de ciutats com París

Els microplàstics també arriben en massa al Pirineu
Els microplàstics també arriben en massa al Pirineu | Arxiu

Poques regions del món se salven de la greu contaminació que generem els humans i que perjudica el medi ambient, i el Pirineu tampoc se n’escapa. Un estudi indica que els microplàstics també es traslladen per l’aire i se n’ha trobat una gran quantitat a tota la serralada pirinenca, concretament en una zona remota de la vessant francesa, cosa que és la primera vegada que es descobreix.

Es dona la circumstància que la quantitat de microplàstics trobada no passa gens desapercebuda, ja que és equivalent a la que hi ha a grans ciutats, com ara París o capitals industrials de la Xina. Per tant, estem parlant de dades molt preocupants, ja que és un nivell molt elevat de contaminació en una zona on la presència humana és escassa. La majoria de fragments i fibres que s’han trobat són restes de materials d’un sol ús o d’embolcalls.

Els microplàstics poden viatjar per l’aire a gairebé 100 km. de distància

L’estudi ha estat publicat a la revista ‘Nature Geoscience’ i revela que s’han trobat una mitjana de 365 partícules de plàstics per dia i metre quadrat durant 5 mesos en una zona enclotada del Pirineu francès molt remota.  Les restes trobades fan menys de 5 mil·límetres de llarg, la majoria molt difícils de veure a simple vista, i destaquen per poder viatjar molt lluny a través de l’atmosfera.

El Pirineu està poc poblat però tampoc s'escapa de la contaminació | Arxiu

 

En concret, els experts han conclòs que aquests diminuts fragments de plàstic poden viatjar gairebé a 100 quilòmetres de distància a través de l’aire des d’allà on s’han generat. Això explicaria perquè s’han trobat partícules en aquesta àrea tan remota del Pirineu. «No esperàvem trobar la gran quantitat de plàstics que hem descobert», afirma Deonie Allen, enginyera ambiental de la Universitat de Stracthclyde, a Glasgow (Regne Unit), una de les autores de l’estudi.

No se sap exactament d’on procedeixen aquests microplàstics trobats al Pirineu, però sí que es creu que han d’haver arribat des d’una de les grans ciutats properes a la serralada, com ara Barcelona, Tolosa o Saragossa. Les distàncies que recorren aquestes partícules podrien ser encara més grans, ja que s’han arribat a trobat a l’Antàrtida.

Falta de polítiques mediambientals i danys incalculables

Una cosa que preocupa molt és l’efecte que pot tenir la presència de microplàstics a la cadena alimentària, ja que aquests fragments minúsculs són ingerits per molts animals que, posteriorment, altres animals o els humans ens mengem. Tot plegat posa més en evidència a les administracions de tot el món, que han estat incapaces d’impulsar polítiques preventives o mediambientals i no han gestionat bé els residus.


Comentaris

envia el comentari